Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Liptovský Mikuláš chce spustiť obnovu mestských ciest na jar

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

S obnovou chodníkov, ciest a parkovísk bude pokračovať do roku 2026.

Liptovský Mikuláš 13. januára (TASR) - Revitalizáciu mestských komunikácií v Liptovskom Mikuláši chce tamojšia radnica spustiť na prelome apríla a mája. S obnovou chodníkov, ciest a parkovísk bude pokračovať do roku 2026. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

V tomto roku má mesto v pláne opravy miestnych ciest v hodnote približne 2,3 milióna eur. Mestský úrad podľa Čapčíkovej aktuálne pripravuje verejné obstarávanie na zhotoviteľa. "Tento rok sa obyvatelia dočkajú nového chodníka na frekventovanej trase od kruhového objazdu pri hoteli na Jánošíkovom nábreží po diaľničný privádzač. Renovovať budeme aj chodník na Podbrezinách popri ceste tretej triedy od križovatky s cestou I/18 až po strednú autobusovú zastávku," priblížila hovorkyňa.

V Starom Meste zrekonštruujú cestu na Štefánikovej ulici od križovatky s Hodžovou po Revolučnú. Sumu 250.000 eur vyčlenili aj na obnovu Hradišskej, kde vybudujú nové odstavné plochy, opravia cestu, osvetlenie a odvodnenie. Čapčíková dodala, že rekonštrukcie v tomto roku chystajú v dvoch lokalitách na Nábreží - na Borbisovej ulici a Majerskej ulici. Pribudnú tam aj nové miesta na parkovanie či osvetlenie.

Jednorazové financovanie celomestskej obnovy komunikácií by si mesto podľa hovorkyne nemohlo dovoliť. "Finančníci preto našli výhodný model, ktorý nezaťaží rozpočet jednorazovo v miliónoch," načrtla. Kritériom verejného obstarávania je podľa nej najnižšia cena splácania nákladov na realizáciu, ktorú bude mesto zhotoviteľovi bezúročne platiť po dobu desiatich rokov od ukončenia stavebných prác.

Náklady na výstavbu teda mesto nezaplatí naraz, ale bude platiť alikvotne čiastky počas desaťročia. "Tento model financovania sme už úspešne realizovali v roku 2018, keď sme podobný objem prác naposledy vysúťažili. Výhodou je, že nezaťažíme rozpočet mesta naraz. Ďalšia výhoda spočíva v tom, že na rozdiel od bankových úverov vieme takto financovať aj komplexné opravy ciest neinvestičného charakteru," zhrnul Gabriel Lengyel z mestského úradu.