Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Výstava v múzeu jaskyniarstva ukazuje Tatry očami geológov

Budova Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, archívne foto. Foto: Facebook - Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva

Hlavnými autormi výstavy sú Slovenské národné múzeum – Prírodovedné múzeum v spolupráci s Katedrou geológie a paleontológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Liptovský Mikuláš 4. mája (TASR) – Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši pripravilo výstavu TRITRI – Tatry očami geológov. Návštevníci uvidia nálezy stôp dinosaurov z Tichej doliny z obdobia pred asi 200 miliónmi rokov, lebky medveďov jaskynných nájdené v Medvedej jaskyni v Západných Tatrách, či kosti pravekých zvierat, ktoré sa túlali v dobe ľadovej pod Tatrami. TASR o tom informovala riaditeľka múzea Dana Šubová.

„Tatry boli striedavo vysokým horstvom, zarovnanou súšou, ale aj dnom morí, v ktorých sa usadzovali sedimenty a zvyšky odumretých organizmov. Geológovia, ktorí Tatry vedecky skúmali, prinášajú fotodokumentáciu z terénnych výskumov. Geofotografia, motivovaná vedeckým skúmaním, sa tak často prekrýva s dokumentaristickým alebo až umeleckým štýlom," konkretizovala zamestnankyňa múzea jaskyniarstva Eva Mauritzová.

Hlavnými autormi výstavy sú Slovenské národné múzeum – Prírodovedné múzeum v spolupráci s Katedrou geológie a paleontológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Záujemcovia ju môžu navštíviť v priestoroch múzea jaskyniarstva do 30. júna.