Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Liptovský Mikuláš zriadil transparentný účet na pomoc ľuďom z Ukrajiny

Na archívnej snímke zo 6. marca 2022 utečenci, ktorí utiekli z Ukrajiny pred vojnovým davom, aby nastúpili do autobusu, aby opustili hraničný priechod Korczowa, Poľsko. Foto: TASR/AP

Primátor mesta zdôraznil, že viacerí podnikatelia a zamestnávatelia na území mesta, ktorí už zamestnávajú odídencov z Ukrajiny, vyslovili ochotu okrem materiálnej pomoci prispieť aj finančnou formou.

Liptovský Mikuláš 11. marca (TASR) - Mesto Liptovský Mikuláš zriadilo na humanitárnu pomoc odídencom z Ukrajiny transparentný účet, na ktorý prevedie 10.000 eur. Návrh finančnej pomoci, ktorý predložil primátor Ján Blcháč, schválili poslanci na rokovaní mestského zastupiteľstva.

Peniaze na transparentnom účte budú slúžiť na zvládnutie utečeneckej krízy. Poskytovať ich budú na základe zmlúv organizáciám, ktoré sa zaoberajú humanitárnou pomocou. Zmluvy budú zverejňovať. "Dôsledky utečeneckej krízy môžu v blízkej budúcnosti ovplyvniť aj chod nášho mesta. Budeme musieť napríklad zriaďovať nové triedy, náklady vzniknú aj v prípade požiadaviek na dočasné ubytovanie. Musíme preto predvídať vývoj situácie a pripraviť sa na jej zvládnutie," priblížil liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč.

Zdôraznil, že viacerí podnikatelia a zamestnávatelia na území mesta, ktorí už zamestnávajú odídencov z Ukrajiny, vyslovili ochotu okrem materiálnej pomoci prispieť aj finančnou formou na transparentný účet zriadený mestom.

"Poskytovanie financií z tohto účtu organizáciám humanitárnej pomoci budeme riešiť operatívne podľa naliehavosti, a najmä podľa objemu peňazí, ktorý sa podarí na účte sústrediť," dodal primátor.