Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Lipu sútokov sveta v Dolnom Kubíne poliali vodou z Nílu aj Mississippi

Na snímke Lipa sútokov sveta pred mestským úradom v Dolnom Kubíne 30. júla2020. Foto: TASR Miroslava Mlynárová

Neveľký strom rastie na priestranstve pred mestským úradom.

Dolný Kubín 30. júla (TASR) – Vodou z rieky Níl, Jordán, Mississippi, Tiber a mnohých ďalších poliali za viac ako desať rokov existencie Lipu sútokov sveta domáci i návštevníci Dolného Kubína. Neveľký strom rastie na priestranstve pred mestským úradom. Zasadili ho v roku 2009 ako prejav spolupatričnosti mesta s krajinami Európskej únie i sveta. Primátor Dolného Kubína Ján Prílepok hovorí, že lipa patrí spolu s Kolonádovým mostom k najvyhľadávanejším atrakciám v meste.



"Lipku zasadili v Deň ekológie a životného prostredia. Ako symbol Slovanstva a národného cítenia Slovákov ju polievame z najrôznejších riek, morí a potokov sveta, odkiaľ nám prinesú vodu dovolenkujúci obyvatelia alebo zástupcovia našich partnerských aj iných miest a obcí. Doteraz bola lipa poliata 360-krát. Len nedávno priniesol vodu z rieky zo svojho mesta aj čínsky veľvyslanec," priblížil pre TASR Prílepok.

Každé poliatie lipy sútokov sveta je zaznamenané na webovej stránke mesta. Jedinou podmienkou oficiálneho zapísania do príslušného zoznamu je podľa Jany Kubačkovej z odboru školstva dolnokubínskej radnice fotografické zdokumentovanie nabratia vody z akéhokoľvek potoka, rieky, jazera či mora kdekoľvek na Slovensku alebo v zahraničí. Následne vyplnenie čestného vyhlásenia a jeho doručenie spolu s vodou do podateľne radnice. "Darcu pozveme na slávnostné polievanie lipy, pričom si od primátora prevezme certifikát," doplnila.

Práve obdobie leta je podľa Kubačkovej pre ľudí spojené s návštevou zaujímavých miest, z ktorých prinesú vodu na poliatie lipy. "Lipu zatiaľ viackrát poliali obyvatelia mesta ako zahraniční návštevníci," konkretizovala.

Lipu sútokov sveta od roku 2009 už poliali vodou z riek Jordán, Mississippi, Níl, Temža, Seina, Dneper, Tiber, Han, ale aj z Niagarských vodopádov, Atlantického a Indického oceánu, Baltského a Juhočínskeho mora, Perzského zálivu či z viacerých slovenských i zahraničných horských plies a prameňov.