Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Rezort vnútra: Logistickým centrom pri Košiciach prešlo 600 ton pomoci

Na snímke novovzniknutý humanitárny hub, ktorý bude prijímať kamióny s pomocou Ukrajine v areáli prekladiska Haniska pri Košiciach, spoločnosť Interport v okrese Košice okolie 24. marca 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Centrum už vyše mesiaca pomáha pri preprave pomoci z členských štátov Európskej únie cez územie Slovenska na Ukrajinu.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Cez logistické centrum v Haniske pri Košiciach prešlo na Ukrajinu už viac ako 600 ton humanitárnej pomoci. Po novom jeho fungovanie preberá slovenská strana. Ministerstvo vnútra (MV) SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

"Na vybudovaní logistického hubu sa podieľal medzinárodný tím Európskeho mechanizmu civilnej ochrany. Teraz prechádza plne do rúk slovenskej strany a jeho koordináciu bude mať na starosti Hasičský a záchranný zbor v spolupráci so sekciou krízového riadenia ministerstva vnútra," priblížil rezort.

Centrum už vyše mesiaca pomáha pri preprave pomoci z členských štátov Európskej únie cez územie Slovenska na Ukrajinu. Smerovali tam napríklad lieky a zdravotnícke potreby, hygienické súpravy, prístrešky, potraviny a protipožiarne vybavenie. Pomoc okrem Slovenska poskytli Rakúsko, Česká republika, Fínsko, Taliansko a Španielsko.

Na archívnej snímke nakládka humanitárnej pomoci v novovzniknutom humanitárnom hube, ktorý bude prijímať kamióny s pomocou Ukrajine v areáli prekladiska Haniska pri Košiciach spoločnosi Interport v okrese Košice okolie.
Foto: TASR - Roman Hanc


„Zriadenie medzinárodného humanitárneho logistického centra v Haniske je prejavom solidarity Slovenska, ale aj celej Európskej únie s Ukrajinou," vyzdvihol štátny tajomník ministerstva vnútra Vendelín Leitner.

Vedúci tímu Európskej civilnej ochrany Erik Breum sa poďakoval slovenským kolegom za ich spoluprácu a vynaložené úsilie pri zaisťovaní pomoci vojnou postihnutej Ukrajine. Hovorí o ukážke európskej solidarity v praxi. "Zároveň by som rád vyjadril empatiu postihnutému obyvateľstvu na Ukrajine a poďakoval sa aj našim ukrajinským kolegom za ich spoluprácu a odhodlanie."

V logistickom hube Haniska je možné vykonávať kompletné skladovacie operácie, manipuláciu s tovarom, prekladanie tovaru na širokorozchodnú železnicu alebo kamiónovú dopravu a vývoz na Ukrajinu vrátane colného konania.

Okrem Slovenska boli logistické huby zriadené aj v Poľsku a Rumunsku, financované sú prostredníctvom mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany.