Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Lokomotíva Katka sa v košickom depe prebudila zo zimného spánku

Foto: TASR/František Iván

Parná mašinka Katka má už 120 rokov.

Košice 21. apríla (TASR) – Stovky malých aj veľkých obdivovateľov mašiniek, lokomotív a vlakov sa dnes stretli v košickom rušňovom depe, aby po zimnom spánku oživili najstaršiu funkčnú parnú mašinka v strednej Európe- Katku. Tá je podľa predsedu občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomíra Lehotského po úsilí dobrovoľníkov pripravená na svoju ďalšiu sezónu.

„Počas zimy sme sa snažili parnú mašinku Katku dať po náročnej a dlhej sezóne opäť do poriadku. Hoci naša babička má už 128 rokov, po prvých skúšobných jazdách už vieme, že s dychom vydrží ako za mladi,“ povedal Lehotský. Dodal, že jej udržiavanie v prevádzkyschopnom stave je z roka na rok náročnejšie, občas treba niektoré komponenty nanovo vyrobiť, ale Katka bude aj počas tejto sezóny slúžiť na Detskej železnici v Čermeli.

Súčasťou dnešného bohatého sprievodného programu bola aj módna rušňoparáda, svetlo sveta uzrela najnovšia rozprávková kniha Ľubomíra Lehotského o železničných škriatkoch, kyvadlová doprava historickým autobusom, prelet lietadiel nad hlavami divákov a mnohé atrakcie pre malých aj veľkých.

Do konca sezóny bude v prevádzke aj lokomotíva Janka

Občianske združenia sa stalo v tomto roku vlastníkom historických vozidiel a už teraz avizujú, že do konca sezóny uvedú opäť do prevádzky aj ďalšie - služobný vagón a populárny motorový rušeň Janka, ktoré pre zlý technicky stav odpočívali v depe dlhé roky. Počas Prebúdzania Katky v košickom rušňovom depe sa verejnosti v plnej kráse predviedli nielen unikátne parné rušne, ale aj najmodernejšie koľajové vozidlá našich železníc. Verejnosť si mohla vychutnať aj vyhliadkové jazdy a samozrejme, povozili sa aj vo vagóniku detskej železnice.

„Tá v tomto roku začne výnimočne o čosi skôr. Pre verejnosť sme pripravili 29. apríla na popoludnie dve mimoriadne skúšobné jazdy. Ostrý štart v Čermeli je však už tradične naplánovaný na 1. mája, v rámci osláv Dni mesta Košice,“ dodal na záver Lehotský.

Tu bude player