Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Lôžkové oddelenia v žilinskej nemocnici oživili výstavy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Som presvedčený, že výtvarné umenie vytvára príjemnejšie prostredie v nemocnici a výrazne vplýva na zdravotný stav pacientov. Veď práve umenie je často tým najlepším liekom, zdôraznil Mazúr.

Žilina 14. septembra (TASR) – Výstavy obrazov a fotografií umiestnili na lôžkových oddeleniach urológie a pediatrickej ortopédie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej ide o diela troch umelcov, pôsobiacich v Žilinskom kraji.

Doplnila, že pacienti i zdravotnícky personál nájdu na stenách originálne diela maliara a grafika Jozefa Hricka, akademického sochára Gustáva Švábika-Macvejdu i výtvarného fotografa a vydavateľa Jaroslava Horečného.

Projekt kurátorsky zastrešil výtvarný teoretik Milan Mazúr. "Som presvedčený, že výtvarné umenie vytvára príjemnejšie prostredie v nemocnici a výrazne vplýva na zdravotný stav pacientov. Veď práve umenie je často tým najlepším liekom," zdôraznil Mazúr.

Nemocnica podľa jej riaditeľa Eduarda Dorčíka víta podobné aktivity, ktoré podporujú skvalitnenie podmienok a prostredia hospitalizovaných pacientov. "Som veľmi rád, že v našej nemocnici môžeme hostiť túto mimoriadnu umeleckú výstavu a úprimne ďakujeme jej tvorcom," dodal.