Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Ľubici a v jej okolí sa koná medzinárodné cvičenie samaritánov

Na snímke sprava prezident Asociácie samaritánov Slovenskej republiky Marcel Sedlačko, členka Asociácie samaritánov Slovenskej republiky Dana Spišiaková a člen Asociácie samaritánov Slovenskej republiky Tomáš Dovjak počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Počas týchto dvoch dní budú úlohy samaritánov zamerané na pátranie po nezvestných osobách po zrútení budovy a na orientáciu v teréne podľa mapy, kompasu, GPS a tiež ochranu členov cvičenia.

Ľubica 30. apríla (TASR) – Vyvrcholením vzdelávania členov Asociácie samaritánov Slovenskej republiky (ASSR) a jej partnerských organizácií z Rakúska a Dánska je dnešné cvičenie v bývalom Vojenskom obvode Javorina a v neďalekej obci Ľubica v okrese Kežmarok.

Ako pre TASR uviedol prezident ASSR Marcel Sedlačko, medzinárodné cvičenie sa začalo na futbalovom ihrisku v Ľubici, kde najskôr účastníci postavili tábor. Popoludní už samaritáni cvičili zásah pri nehode s hromadným postihnutím osôb na ceste z Ľubice do bývalého Vojenského obvodu Javorina. Následne večer budú pátrať po nezvestných zranených osobách, ktoré unikli pred záplavovou vlnou do lesa. Námet cvičenia vychádza z reality, keď v roku 2010 postihla oblasť veľká povodeň.

Cvičenie bude pokračovať aj v piatok (1.5.) a sobotu (2.5.). Počas týchto dvoch dní budú úlohy samaritánov zamerané na pátranie po nezvestných osobách po zrútení budovy a na orientáciu v teréne podľa mapy, kompasu, GPS a tiež ochranu členov cvičenia.

Cvičeniu predchádzalo teoretické školenie prvej pomoci a tiež úvodný kurz jednotky rýchleho nasadenia. Takéto praktické získavanie skúseností sa koná každý rok ako vyvrcholenie vzdelávania členov ASSR a podobnej rakúskej asociácie. Na tohtoročnom cvičení sa zúčastňuje 17 slovenských zástupcov ASSR, 36 rakúskycha šesť z dánskej organizácie Pomoc ľuďom.

Spoluorganizátorom cvičenia je odbor krízového riadenia Okresného úradu v Kežmarku, zapojili sa do neho aj dobrovoľní a profesionálni hasiči z Kežmarku, príslušníci Policajného zboru i členovia Obecnej polície v Ľubici a ďalší zástupcovia obce.