Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Ľubovnianske múzeum sprístupní expozíciu venovanú M. Beňovskému

Medzi pozoruhodnosti Vrbového sa popri šikmej kostolnej veži a ďalších historických pamiatkach v piatok 16.októbra zaradila aj obnovená šľachtická kúria, kde sa v roku 1746 narodil gróf Móric Beňovský, svetobežník, dobrodruh a kráľ Madagaskaru. Foto: TASR Ivan Majerský

Program začína o 19.00 h v obnovených priestoroch gotického paláca, ďalej pokračuje prezentáciou kostýmov zo seriálu Vivat Beňovský.

Stará Ľubovňa 13. augusta (TASR) – Ľubovnianske múzeum sprístupní v sobotu 13. augusta na hrade v Starej Ľubovni novú expozíciu venovanú Móricovi Beňovskému. Ten si tu okúsil pred 230 rokmi hradné väzenie a stal sa jeho najslávnejším väzňom. Program začína o 19.00 h v obnovených priestoroch gotického paláca, ďalej pokračuje prezentáciou kostýmov zo seriálu Vivat Beňovský. Diváci ho mali možnosť sledovať v premiére v roku 1975.

Ako informoval riaditeľ múzea Dalibor Mikulík, hodinu po sprístupnení novej expozície sa na nádvorí hradu uskutoční cestovateľská talkshow s Vladimírom Dudlákom, riaditeľom združenia Mórica Beňovského. Hudobným hosťom večera bude Adriena Bartošová. Na záver podujatia je pripravená prezentácia filmu Odkaz Mórica Beňovského.

Mikulík uviedol, že dobrodružná cesta Mórica Beňovského na Madagaskar začala útekom z väzenia hradu Ľubovňa. Gróf celým menom Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský patrí k fascinujúcim a zaujímavým osobnostiam.

Narodil sa 20. septembra 1746 vo Vrbovom. Bol poručíkom uhorských husárov a už od mladosti mal dobrodružnú povahu. Zúčastnil sa bojov v Poľsku na strane barských konfederátov. Padol do ruského zajatia a ocitol sa vo vyhnanstve na Kamčatke. Podarilo sa mu odtiaľ utiecť a neskôr bol kolonizátorom Madagaskaru v službách Ľudovíta XVI. Počas svojho života precestoval vyše 60.000 kilometrov. Móric Beňovský zahynul na ostrove Madagaskar 23. mája 1786. Miesto jeho posledného odpočinku dodnes nie je známe.