Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Lučenec chce synagógu opraviť, rieši jej vlastníctvo

Synagóga je skonštruovaná zo železobetónového skeletu s tehlovými výplňami. Na výzdobu dvojpodlažnej budovy sa použili byzantsko-orientálne a secesné prvky.

Lučenec 21. mája (TASR) - Schátralú kultúrnu pamiatku, budovu neologickej synagógy v Lučenci, chce tamojšia samospráva opäť získať do svojho vlastníctva. Približne pred mesiacom totiž majetok opäť zmenil majiteľa. Ako TASR potvrdila hovorkyňa mesta Mária Horňáková, mesto má záujem o opravu kultúrnej pamiatky, avšak ak chce získať peniaze na jej obnovu, musí mať vyriešené vlastnícke vzťahy.

Budovu neologickej synagógy postavili v rokoch 1924 až 1926 na mieste staršej schátralej synagógy. Je dielom maďarského architekta Leopolda Baumborna, je jedna zo štyroch rovnakých synagóg, zvyšné sú postavené v Amsterdame, Bruseli a Tel Avive. Stavba je vysoká takmer 35,5 metra. Dlho slúžila ako sklad. Počas druhej svetovej vojny bol jej interiér zničený. "Mesto má mimoriadny záujem o obnovu kultúrnej pamiatky, no je to veľmi finančne náročná úloha. Chceli by sme sa uchádzať o peniaze z európskych štrukturálnych fondov, na to však musíme mať vyriešené vlastnícke vzťahy," povedala Horňáková.

Synagóga je skonštruovaná zo železobetónového skeletu s tehlovými výplňami. Na výzdobu dvojpodlažnej budovy sa použili byzantsko-orientálne a secesné prvky. O synagógu v Lučenci sa zaujímal aj mimoriadny a splnomocnený izraelský veľvyslanec na Slovensku Alexander Ben-Zvi. Stretol sa aj s primátorkou mesta Alexandrou Pivkovou.

"Bolo to naše prvé stretnutie a toto sú len začiatky. Hľadáme investorov, aby sme mohli obyvateľom priniesť do regiónu prácu, mali sme rokovania s podnikateľmi, hovorili sme o možnostiach, ktoré nám podnikatelia z Izraela prezentujú. Od návštevy veľvyslanca očakávame nadviazanie ďalších kontaktov. V Lučenci by sme radi privítali ďalších záujemcov, investorov. Od občanov, ktorí chodia vedľa synagógy, dostávam mnoho otázok, akým spôsobom možno túto kultúrnu pamiatku zachrániť. Hľadáme spôsoby aj v súvislosti s jej rekonštrukciou. Nadviazali sme kontakty a rokujeme s firmou, ktorá je momentálne majiteľom synagógy. Ak by sa nám podarilo dostať synagógu do nášho majetku, budeme žiadať na jej rekonštrukciu finančné prostriedky z eurofondov. Požiadali sme o podporu a pomoc aj pána veľvyslanca," povedala primátorka mesta Lučenec.