Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Lučenec eviduje viacero pustnúcich objektov, vyššiu daň nevylučuje

Na archívnej snímke radnica vo Fiľakove v okrese Lučenec. Foto: TASR

V meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese, naopak, samospráva v súčasnosti neeviduje žiadne 'závadné' stavby, ktoré by boli pre mesto a jeho obyvateľov záťažou.

Lučenec 3. júna (TASR) – Samospráva Lučenca eviduje na svojom území viacero zanedbaných nehnuteľností v súkromnom vlastníctve. Možnosť vyrubenia vyššej dane pre majiteľov pustnúcich stavieb bude predmetom rokovaní vedenia mesta s poslancami mestského zastupiteľstva. Pre TASR to uviedol hovorca mesta Andrej Barančok.

Ako priblížil Barančok, medzi zanedbanými nehnuteľnosťami v Lučenci mesto eviduje jednu stavbu na Železničnej ulici, bývalú ubytovňu na Svätoplukovej ulici i kaštieľ na Fiľakovskej ceste. V Lučenci pustne aj internát na Ulici Juraja Fándlyho, samospráva však rokuje s majiteľom budovy a investorom, ktorý vlani predstavil návrh na rekonštrukciu objektu.

V meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese, naopak, samospráva v súčasnosti neeviduje žiadne 'závadné' stavby, ktoré by boli pre mesto a jeho obyvateľov záťažou. "Preto v súčasnosti nebudeme uplatňovať nové možnosti vyrubovania vyšších daní pre majiteľov," poznamenala pre TASR hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.

Možnosť vyrubiť vyššiu daň zo zanedbaných stavieb majú mestá a obce na základe novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorú začiatkom mája schválili poslanci Národnej rady SR. Hlavným cieľom návrhu zákona je umožniť samosprávam vyrubiť vyššiu daň zo stavieb, ktoré sú neudržiavané, nezodpovedajú základným požiadavkám na stavby alebo sú stavbami 'závadnými', ohrozujúcimi život alebo zdravie osôb.