Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

Lučenec obnovil strechu altánku pri secesnej vile na Jókaiho ulici

Na snímke secesná vila na Jókaiho ulici v Lučenci. Foto: TASR/Branislav Caban

Cieľom projektu, ktorý samospráva realizovala ešte na jeseň 2023, bola obnova pamiatkovo chráneného altánku zo začiatku 20. storočia.

Lučenec 12. januára (TASR) – Mesto Lučenec v minulom roku zrekonštruovalo strechu altánku pri secesnej vile na Jókaiho ulici. Na obnovu strechy národnej kultúrnej pamiatky samospráva získala dotáciu vo výške 35.000 eur, uchádza sa tiež o financie na jeho celkovú záchranu. Mesto o tom informovalo na svojej oficiálnej webovej stránke.

Cieľom projektu, ktorý samospráva realizovala ešte na jeseň 2023, bola obnova pamiatkovo chráneného altánku zo začiatku 20. storočia. Altánok je v zlom technickom stave, obnova strechy má prispieť k jeho záchrane. Práce boli podľa mesta realizované s prihliadnutím na zachovanie historickej a architektonickej hodnoty pamiatky.

"Altánok je jednopodlažná dvojpriestorová stavba postavená na nepravidelnom obdĺžnikovom pôdoryse. V západnej časti je situované trojramenné zalomené schodisko na terasu objektu," priblížila samospráva. Ako dodala, súčasťou objektu sú aj viaceré sochy a kamenné dekorácie vyobrazujúce napríklad postavy s námetom hutníctva či ženskú postavu držiacu kladivo a ozubené koleso.

Na obnovu strechy altánku pri secesnej vile na Jókaiho ulici, ktorá je taktiež národnou kultúrnou pamiatkou, získala samospráva z Ministerstva kultúry (MK) SR dotáciu 35.000 eur. "Mesto Lučenec sa opätovne zapojilo do výzvy o dotácie prostredníctvom MK SR na celkovú obnovu altánku, ako aj na obnovu samotnej secesnej vily, čím chce prispieť k zachovaniu a zveľadeniu významnej národnej kultúrnej pamiatky," dodala samospráva.