Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V múzeu vystavujú model haličského zámku i lučeneckej synagógy z lega

Foto: TASR/AP

História lega siaha do roku 1932, kedy Ole Kirk Christiansen založil v dánskom meste Billund firmu na výrobu hračiek.

Lučenec 10. júna (TASR) - Poskladajme si sen je názov výstavy, ktorú dnes sprístupnilo Novohradské múzeum a galéria v Lučenci. Ako TASR informovala pracovníčka múzea Janka Bizeová, výstavu pripravili v spolupráci s lego fanklubom TatraLUG, ktorý vznikol v roku 2012. Je najmladším v Európe, ale prvým na Slovensku. Jeho členovia sa zaoberajú okrem iného aj organizovaním výstav, pričom každá je iná.

História lega siaha do roku 1932, kedy Ole Kirk Christiansen založil v dánskom meste Billund firmu na výrobu hračiek. O dva roky dostala firma názov LEGO. Najskôr vyrábala stavebnice z drevených kociek, až od roku 1947 ich začala vyrábať z plastu. V priebehu ďalších desiatich rokov sa lego vyvinulo do definitívnej podoby. V roku 2000 Britská asociácia hračiek vymenovala lego kocku za hračku storočia.

"Z lega možno postaviť model prakticky čohokoľvek. V priestoroch našej inštitúcie sú prezentované modely automobilov, vlakov, lodí, lietadiel, domov, hradov, zámkov, sôch, vesmírnych plavidiel a robotov. Návštevníci tu nájdu aj model haličského zámku, lučeneckej synagógy a budovu Novohradského múzea a galérie. Výstava informuje nielen o histórii stavebnice, ale jej súčasťou je aj herňa, v ktorej návštevníci budú mať možnosť postaviť si svoj vlastný model,"
informovala Bizeová.

Výstava Poskladajme si sen potrvá do 1. augusta.