Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Prednášky na školách v Lučenci priblížili žiakom riziká dezinformácií

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Cieľom prednášky bolo posilniť u žiakov odolnosť voči dezinformáciám a manipulačným technikám a naučiť mladých ľudí overovať správy a určovať dôveryhodné zdroje informácií, priblížila pedagogička.

Lučenec 16. marca (TASR) – Na základných a stredných školách v Lučenci sa konala séria prednášok, ktorá žiakom priblížila riziká dezinformácií. Cieľom podujatí bolo tiež naučiť mladých ľudí overovať si správy a informácie. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.

"Dezinformácie predstavujú jeden z kľúčových spoločenských problémov, keďže sa im darí polarizovať spoločnosť. Medzi ohrozenú skupinu, ktorá sa stretáva s dezinformáciami, patria aj žiaci základných škôl a študenti stredných škôl,"
skonštatovala samospráva. Séria prednášok s názvom Dezinfotour sa z tohto dôvodu vo februári a v marci konala na dvoch stredných a jednej základnej škole v Lučenci.

"Bojovať s dezinformáciami je zložité, ale má to svoj zmysel a je dôležité na tom pracovať. Cieľom prednášky bolo posilniť u žiakov odolnosť voči dezinformáciám a manipulačným technikám a naučiť mladých ľudí overovať správy a určovať dôveryhodné zdroje informácií," priblížila pedagogička z Obchodnej akadémie v Lučenci Miroslava Ružinská. Ako dodala, prednášajúci počas podujatí na školách poskytli žiakom aj praktické rady či upozornenia vychádzajúce z postupov pri sprostredkúvaní digitálnej gramotnosti.

Sériu prednášok o dezinformáciách organizovalo Informačné centrum Europe Direct Lučenec v rámci svojej úlohy pôsobenia na školách. Samospráva centrum zriadila v roku 2013, vo svojej činnosti pokračuje nepretržite od roku 2018. Jeho hlavným cieľom je informovanie občanov o záležitostiach a prioritách Európskej únie a podpora participatívneho občianstva na miestnej a regionálnej úrovni.