Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Situáciou okolo zberného dvora v Lučenci sa zaoberá SIŽP i polícia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Situáciou okolo zberného dvora na Jiráskovej ulici sa zaoberá aj polícia, napriek tomu, že v súvislosti s jeho prevádzkou nedostala žiadne trestné oznámenie.

Lučenec 16. februára (TASR) - Situáciou okolo prevádzky zberného dvora na Jiráskovej ulici v Lučenci sa zaoberá Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) i polícia. Podľa Okresného úradu (OÚ) Lučenec funguje zberný dvor bez súhlasu úradu, prevádzkovateľ tvrdí, že žiadne osobitné povolenie nepotrebuje.

"V súvislosti s predmetným zberným dvorom sme začali výkon štátneho dozoru v oblasti odpadového hospodárstva. Štátny dozor v tejto chvíli nie je ukončený, preto nemôžeme poskytnúť k prípadu bližšie informácie," priblížil pre TASR hovorca SIŽP Dávid Vido s tým, že podnet inšpekcia dostala začiatkom januára od občianskeho združenia z Lučenca.

Situáciou okolo zberného dvora na Jiráskovej ulici sa zaoberá aj polícia, napriek tomu, že v súvislosti s jeho prevádzkou nedostala žiadne trestné oznámenie. "Na základe zistených informácií však polícia tieto preverí a v prípade zistenia protiprávneho konania bude vo veci konať," skonštatovala pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Kováčiková.

Zberný dvor na Jiráskovej ulici v Lučenci prevádzkuje od začiatku januára spoločnosť Kosit West, ktorá od leta 2023 na základe výsledkov verejného obstarávania v meste Lučenec zabezpečuje služby spojené s odpadovým hospodárstvom. Podľa OÚ Lučenec funguje zberný dvor v rozpore so zákonom a bez príslušného povolenia, firma tvrdí, že žiadne osobitné povolenie nepotrebuje. O súhlas s prevádzkovaním spoločnosť napriek tomu v septembri 2023 príslušné orgány požiadala, rozhodnutie však doposiaľ nemá k dispozícii. Sprístupnením zberného dvora obyvateľom mesta bez príslušného súhlasu sa mala spoločnosť Kosit West podľa OÚ dopustiť správneho deliktu, vo veci sa vedie správne konanie.