Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

V lučeneckej nemocnici leží 45 pacientov s koronavírusom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na umelej pľúcnej ventilácii môže byť v lučeneckej nemocnici pripojených maximálne päť pacientov.

Lučenec 3. novembra (TASR) – Vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou (VšNsP) v Lučenci je aktuálne hospitalizovaných 45 pacientov s ochorením COVID-19. Ako TASR informovala výkonná riaditeľka nemocnice Daniela Pršebicová, k obmedzeniu plánovanej operatívy zatiaľ nedošlo.

Zo 45 pacientov s koronavírusom si zdravotný stav troch vyžaduje pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, títo pacienti sú hospitalizovaní na anestéziologicko-resustitačnom oddelení (ARO). Z pohľadu počtu pacientov s COVID-19 sa nemocnica blíži k svojim aktuálnym kapacitným možnostiam.

„Reprofilizovaných lôžok toho času máme 45. Sme pripravení rozširovať kapacitu podľa počtu pacientov s COVID-19, ktorí si vyžadujú hospitalizáciu,“ uviedla Pršebicová. Ako dodala, nemocnica vie počet lôžok s centrálnym rozvodom kyslíka navýšiť na 55, ďalších 16 pacientov môžu umiestniť na lôžka s neinvazívnou high flow oxygénovou liečbou. Na umelej pľúcnej ventilácii môže byť v lučeneckej nemocnici pripojených maximálne päť pacientov.

Podľa výkonnej riaditeľky nemocnice možno počet pacientov s COVID-19 v tomto období porovnávať s obdobím druhej vlny pandémie nového koronavírusu. Nemocnica napriek tomu zatiaľ nepristúpila k redukovaniu operačných výkonov, takýto krok však v prípade ďalšieho nárastu hospitalizácií nevylučuje.

„Všetky výkony sú limitované počtom personálu. Čím väčší počet chýbajúcich zamestnancov z titulu pozitivity, tým zložitejšie a náročnejšie je poskytovanie akejkoľvek zdravotnej starostlivosti,“ dodala Pršebicová s tým, že na oddelení ARO je aktuálne pozitívnych päť zamestnancov.