Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

V Novohradskom múzeu vystavujú výsledky keramického sympózia

Novohradské múzeum, archívna snímka. Foto: TASR Ján Siman

Podujatie finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj.

Lučenec/Kalinovo 16. augusta (TASR) – V Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci sprístupnili v týchto dňoch výstavu z výsledkov 33. Medzinárodného keramického sympózia Lučenec – Kalinovo. Pätica umelcov z Českej republiky a Slovenska tvorila svoje diela z netypického materiálu – šamotu v areáli závodu Žiaromat Kalinovo.

„Práca umelcov pri neateliérových podmienkach továrenského prostredia znamenala, že sa na niekoľko týždňov zriekli pohodlia svojich ateliérov," uviedla pre TASR kurátorka múzea Andrea Németh Bozó.

Podľa nej práca v továrni neraz zahŕňala aj zápas so živlami. „Zem, vzduch, voda a oheň zohrávajú dôležitú úlohu pri vzniku keramiky, avšak táto spolupráca sa niekedy mení na skutočný boj. Tento rok sme spolu s umelcami museli opäť čeliť aj nevyspytateľným okolnostiam vychádzajúcim z pandémie, ktorá už druhý rok zneisťuje naše plány a núti nás všetkých improvizovať," priblížila.

Účastníkmi sympózia boli Andrea Čepiššáková, keramička a pedagogička keramiky z Košíc, Karíma Al-Mukhtarová, multimediálna umelkyňa z ČR, Veronika Pločicová, mladá slovenská keramička, ktorá žije a tvorí v Prahe, Jaroslava Šicková, keramička patriaca medzi priekopníkov slovenského keramického umenia, zároveň aj pedagogička keramiky a arte-terapie s hlinou. V závode s nimi tvoril aj jeden muž - Ján Šicko, sochár, ktorý sa venuje i pedagogickej činnosti.

Podujatie finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj.