Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

V Remeselnom piTVORe v Lučenci bude môcť verejnosť spoznať remeslá

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

Remeselníci tu budú predstavovať techniky tkania, pradenia, vyšívania, hrnčiarstva či zdobenia medovníkov.

Lučenec 28. júna (TASR) – V priestoroch Divadla B. S. Timravy v Lučenci v pondelok (27. 6.) slávnostne otvorili Remeselný piTVOR, v ktorom sa bude môcť verejnosť bližšie zoznámiť s tradičnými remeslami a ľudovou kultúrou. Organizovať tu budú rôzne workshopy i tvorivé dielne. Pre TASR to uviedla koordinátorka projektu Svetlana Matúšková.

"Cieľom projektu bolo vytvorenie priestoru, ktorý by slúžil pre zážitkové remeselné aktivity, kurzy remeselného tvorenia a výchovno-vzdelávacie aktivity zamerané na spoznávanie ľudovej kultúry i tradičných remesiel," priblížila Matúšková s tým, že projekt má prispieť i k propagácii remeselníkov, ktorí sú držiteľmi Regionálnej značky Novohrad.

Remeselný piTVOR bude slúžiť širokej verejnosti, ale aj školám či seniorom. Organizovať tu budú workshopy či tvorivé dielne zamerané na šírenie osvety v oblasti ľudovej kultúry. Remeselníci tu budú predstavovať techniky tkania, pradenia, vyšívania, hrnčiarstva či zdobenia medovníkov.

Remeselný piTVOR sa nachádza v Divadle B. S. Timravy v Lučenci v bývalých priestoroch materského centra. V súčasnosti v ňom už nechýbajú funkčné krosná, kolovrátky, praslice či pec na vypaľovanie keramiky a zbierka starých remeselných predmetov. Na vytvorení remeselno-prezentačného priestoru sa podieľala samospráva spoločne s oblastnou organizáciou cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie a Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja.