Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Košičania môžu ušité rúška pre iných vhodiť do zberných kontajnerov

Obyvatelia Košíc môžu odovzdať ochranné rúška na tvár, ktoré sami vyrobili, do 22 nových veľkokapacitných kontajnerov. V mestských častiach ich po dohode s mestom umiestnila spoločnosť Kosit. Mestská časť alebo iná organizácia pri ktorej kontajner bude, zabezpečí výber a redistribúciu Foto: TASR – František Iván

Kontajnery sú označené nápisom Zberné miesto pre bavlnené rúška. Ľudia, ktorí rúška ušijú nad rámec vlastnej spotreby, ich tam môžu vhodiť.

Košice 25. marca (TASR) – Na zber ušitých ochranných rúšok od stredy slúžia v Košiciach nové plastové kontajnery. Na vybraných 15 miest ich po dohode s magistrátom a mestskými časťami rozmiestnila spoločnosť Kosit.

Kontajnery sú označené nápisom Zberné miesto pre bavlnené rúška. Ľudia, ktorí rúška ušijú nad rámec vlastnej spotreby, ich tam môžu vhodiť. "Mestská časť, respektíve iná organizácia, pri ktorej kontajner bude, zabezpečí výber a redistribúciu rúšok medzi obyvateľov podľa vlastného kľúča," uviedol hovorca mesta Vladimír Fabian.



Zberné miesta sú aktuálne v mestských častiach Západ, Staré Mesto, Sídlisko KVP, Nad jazerom, Dargovských hrdinov, Sever, Juh, Myslava, Džungľa, Pereš či Ťahanovce, zväčša pri miestnych úradoch alebo výmenníkoch.

Jeden z kontajnerov pribudol na košickom Juhu pri miestnom úrade na Smetanovej ulici. Starosta tejto mestskej časti Jaroslav Hlinka skonštatoval, že ide o pilotný projekt, a privítal takúto možnosť celodenného zberu, keďže úrady fungujú v obmedzenom režime. "Je to taký pokus a dúfam, že bude u ľudí disciplinovanosť a tie kontajnery budú obsahovať iba to, čo tam patrí," povedal pre TASR.

Ako o tom informoval magistrát, mestské časti budú mať na náklady mesta zabezpečené vyseknuté formy na rúška, ktoré si môžu Košičania vyzdvihnúť na miestnom úrade a z nich vyrobiť aj väčší počet rúšok.