Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Druhé kolo volieb na košickom Luníku IX láka viac voličov

Na snímke voliči prichádzajú do volebnej miestnosti počas 2. kola voľby prezidenta SR na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach v sobotu 29. marca 2014. Foto: TASR/Milan Kapusta

Do volebnej miestnosti prichádzalo už od rána viditeľne viac voličov ako pred dvoma týždňami.

Košice 29. marca (TASR) – Zvýšený záujem voličov sprevádza druhé kolo prezidentských volieb na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. V dvoch volebných okrskoch je zapísaných 3744 voličov, v prvom kole tu účasť dosiahla len 1,57 percenta.

Do volebnej miestnosti prichádzalo už od rána viditeľne viac voličov ako pred dvoma týždňami. Svoj hlas odovzdala aj partia aktivačných pracovníkov, ktorí robili v okolí miestneho úradu ráno poriadok.

Záujem občanov o druhé kolo volieb potvrdil predseda okrskovej komisie č. 1 Michal Síkora. "Voľby sa začali načas o 07.00 h, podnety neboli doposiaľ žiadne, voliči chodia od skorých ranných hodín a v hojnom počte," povedal pre TASR. Žiadne incidenty, sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov okrskové komisie nezaznamenali.

Svoj hlas prišla odovzdať aj 57-ročná Zlatica Jakubíková spolu s nevestou a v sprievode vnúčat. "Chceme, aby bol dobrý prezident a nech zakročí, že by sociálne dávky nešli dole, ale boli zvýšené, lebo je veľká chudoba. Niekto má 10-12 detí, z čoho vyžije, keď sociálne dávky sa znižujú?" uviedla pre TASR. V prvom kole voliť nebola, teraz podľa nej prídu voliť aj ďalší členovia rodiny. "Bol tu teraz manžel a povedal choď, lebo že jeden hlas bude chýbať, tak som došla," vysvetlila.

Pokojný priebeh volieb

V okrese Košice - okolie nemá príslušná obvodná komisia informácie o možnom kupovaní hlasov. "Nemali sme žiadne podnety, nič nám nedošlo. Boli sme aj na kontrole v teréne, zatiaľ registrujeme pokojný priebeh volieb," zhodnotila členka ObVK Košice okolie Monika Makeľová.

Polícia v Košickom kraji v súvislosti s dnešnými voľbami dosiaľ nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku, potvrdila TASR krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.