Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Lunter: Zmluva s maďarskou župou bude základným kameňom spolupráce

Na archívnej snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter. Foto: TASR - Ján Krošlák

Okrem dopravy vidí predseda Banskobystrického samosprávneho kraja ďalšie možnosti spolupráce, napríklad v oblasti turizmu.

Tisovec 1. júla (TASR) – Nová zmluva, ktorú v stredu v Tisovci v Rimavskosobotskom okrese podpísali predsedovia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a maďarskej Boršodsko–abovsko–zemplínskej župy, bude základným kameňom budúcej spolupráce oboch regiónov. Po podpise zmluvy to uviedol predseda BBSK Ján Lunter.

„Padli aj konkrétne návrhy, ktoré naozaj treba zrealizovať, napríklad spoje medzi Rimavskou Sobotou a Miškovcom, a takisto Šalgotarjánom a Lučencom. Nič nám v tom nebráni a naši ľudia si zaslúžia, aby mohli cestovať bez používania osobnej dopravy, aby využili verejnú dopravu,“ podotkol Lunter s tým, že v súčasnosti medzi obidvoma krajmi chýbajú vlakové i autobusové spojenia.

Okrem dopravy vidí predseda BBSK ďalšie možnosti spolupráce, napríklad v oblasti turizmu. Zmluva sa však týka aj vytvárania partnerstiev medzi obcami oboch regiónov a podpore aktívnej účasti obidvoch samosprávnych krajov v programe cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko-Maďarsko.

Ako pokračovala predsedníčka Boršodsko–abovsko–zemplínskej župy Boglárka Bánné Gál, v minulosti už oba regióny mali uzavretú zmluvu o spolupráci a teraz nastal čas, aby na toto obdobie nadviazali a vytvorili nové vzťahy. Podľa jej slov existujú rôzne možnosti ako sa dá vytvárať cezhraničný regionálny rozvoj.