Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Luntera podpora Smeru-SD na šéfa kraja prekvapila, Mičev ide ďalej

Na snímke kandidát na post predsedu BBSK Ján Lunter. Foto: TASR/Branislav Račko

Za prekvapujúcu a nečakanú, rovnako ako pre verejnosť, označil podporu Smeru-SD aj samotný Ján Lunter. Dozvedel sa o nej dnes ráno od novinárov.

Banská Bystrica 24. augusta (TASR) – Ľudia v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) si nenechajú diktovať, koho majú voliť. Takto na dnešné slová podpredsedu vlády a strany Smer-SD Petra Pellegriniho reagoval nezávislý kandidát na post šéfa kraja Stanislav Mičev.

Pellegrini dnes v Banskej Bystrici oficiálne oznámil, že Smer-SD bude v novembrových voľbách do vyšších územných celkov v BBSK na funkciu predsedu kraja podporovať občianskeho kandidáta a majiteľa rodinnej firmy Jána Luntera.

Podpredseda vlády zároveň vyzval ostatných kandidátov, aby "zvážili, či chcú trieštiť sily, či sa im oplatí ísť do boja alebo sa zachovajú štátnicky a tak, ako to potrebuje tento kraj 72 dní pred voľbami".

"Som presvedčený o tom, že obyvatelia BBSK si nenechajú od nikoho diktovať, koho majú voliť a vo voľbách sa budú rozhodovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Rozhodnutie Smeru-SD považujem za predčasné, nakoľko svoje rozhodnutie kandidovať náš najväčší súper ešte ani nezverejnil. Mojím cieľom bolo od začiatku docieliť, aby už Marian Kotleba nebol opätovne županom," reagoval vo vyhlásení pre médiá Mičev.

Zdôraznil, že po verejne deklarovanej podpore zo strany Smer-SD, ktorú Lunter prijal, bude zo štvorice Kotleba, Lunter, Klus a Mičev jediným nezávislým kandidátom bez podpory politických strán. "Vo svojej kandidatúre naďalej pokračujem, pretože moje slovo platí!," vyhlásil Mičev.

Za prekvapujúcu a nečakanú, rovnako ako pre verejnosť, označil podporu Smeru-SD aj samotný Ján Lunter. Dozvedel sa o nej dnes ráno od novinárov.

"O 13.00 h pred tlačovou konferenciou Smeru-SD sme sa stretli s Petrom Pellegrinim, ktorý nám ich zámer oznámil osobne. Ešte na začiatku kampane som povedal, že prijmem podporu každej demokratickej politickej strany, pokiaľ bude bez podmienok a stotožní sa s naším programom. Platí to aj v tomto prípade. So Smerom-SD sme neuzavreli žiadnu dohodu a ich podpora, ktorú dnes oznámili, nebola ničím podmienená. Bez ohľadu na osobné pocity a postoje voči strane Smer-SD oceňujem, že dodržali svoje slovo, verejne podporili najsilnejšieho kandidáta a významne tak prispeli k tomu, aby sa sily kandidátov netrieštili v boji proti fašizmu v našom kraji," uvádza sa vo vyhlásení Luntera s tým, že naďalej zostáva nadstranícky a nezávislý kandidát.

O funkciu predsedu BBSK sa doteraz uchádzajú 11 kandidáti. Sú nimi konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa, krajský predseda Strany zelených, manažér Marek Mališ z Kriváňa v okrese Detva a rómsky aktivista Vojtech Kökény z Rimavskej Soboty, ktorý kandiduje za Stranu rómskej koalície.

Či bude opäť kandidovať aj súčasný predseda kraja Marian Kotleba (ĽSNS), oznámi v najbližších dňoch.