Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Jarné počasie láka na ideálnu veľkonočnú lyžovačku

Predjarná pohoda na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Milan Kapusta

Všetky vyššie položené lyžiarske strediská na severnom Slovensku pokračujú v prvých jarných dňoch v plnej prevádzke.

Vysoké Tatry/Ždiar 21. marca (TASR) – V lyžiarskych strediskách vo Vysokých Tatrách si môžu ešte lyžiari naplno užiť jarnú lyžovačku, v nižšie položených strediskách sa lyžuje už len cez víkendy. "My prevádzkujeme stredisko už len cez víkendy, snehu je dosť, len ľudí je málo," zhodnotil vedúci strediska Ždiar – Strednica Marián Bekeš.

Sneh podľa neho zo zjazdoviek ešte neodchádza a mal by vydržať aspoň do Veľkej Noci. "Nebola to najhoršia sezóna, vzhľadom na tú biedu, čo je všade, tak u nás to bolo celkom dobré. Drží sa to zhruba na rovnakej úrovni ako v minulom roku," dodal Bekeš.

Podmienky sú v Ždiari stále veľmi dobré.

Do konca týždňa je v prevádzke aj stredisko Ski Bachledova, kde sú lyžiarom k dispozícii zjazdovky Jezersko, Bachledka a Deny. "Potom už budeme lyžovať len cez víkendy, keďže ľudí je pomenej, hoci tie podmienky sú u nás stále veľmi dobré," priblížil situáciu v stredisku jeho prevádzkovateľ Vladimír Siska. Snehu je tu dostatok a lyžovať by sa malo aj tu aspoň do Veľkej Noci. "Dúfame, že neprídu dažde, alebo nejaké veľké oteplenie, máme rezervy snehu, takže niektoré nedostatky na svahoch vieme ošetriť," ubezpečil Siska. Sezónu v stredisku zhodnotil ako štandardnú, zaznamenali tu menší úbytok návštevníkov, nešlo však o nejaké vysoké čísla.

Cez týždeň už nie je v prevádzke ani stredisko Drienica. "Sneh ešte máme, len nie je ľudí, v piatok (23.3.) sa rozhodneme, či ešte spustíme vleky, uvidíme podľa záujmu," konštatoval riaditeľ strediska Dušan Šiška. Sezóna bola podľa neho zhruba rovnaká ako minulý rok, len oveľa chladnejšia a suchšia, čo si vyžiadalo podstatne vyššie náklady na zasnežovanie.

Galéria: Jarná pohoda vo Vysokých Tatrách




Lyžovať bez obmedzení sa ešte stále dá na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici. "V ranných hodinách je tá lyžovačka u nás ešte veľmi dobrá, potom ten sneh trošku mäkne. Predpokladáme, že v plnej prevádzke budeme ešte týždeň po Veľkej noci," zhodnotil situáciu na Štrbskom Plese vedúci strediska Peter Tomko. V prípade, že bude záujem verejnosti a vydrží aj počasie, lyžovačku sú tu schopní potiahnuť aj dlhšie. Sezóna sa začala podľa Tomka veľmi dobre, aj január bol z pohľadu návštevnosti vydarený, čísla trošku pokazil február, keďže bolo veterno a dosť chladno. "Marec ale vyzerá zase dobre, výsledky budú určite priaznivé," dodal Tomko.

Foto: TASR/Milan Kapusta


V Tatranskej Lomnici sú stále v prevádzke všetky lanovky i zjazdovky, snehu je dostatok na tri až štyri týždne. "Umelý sneh by mal vydržať dosť dlho, aj v Sedle máme ešte dostatok prírodného snehu, tu sa bude lyžovať možno ešte dlhšie," priblížil marketingový manažér Tatry Mountain Resorts Juraj Chovaňák. Od budúceho týždňa už pravdepodobne nebude v prevádzke stredisko Jakubkova lúka v Starom Smokovci. Podmienky v Tatranskej Lomnici sú stále veľmi dobré, najmä v ranných a doobedňajších hodinách. "Zaznamenali sme nárast počtu návštevníkov v celých Vysokých Tatrách, zvýšila sa aj predajnosť ski balíkov," doplnil Chovaňák.

Oficiálne sa lyžovačka vo Vysokých Tatrách túto sezónu začala 10. decembra 2011. Rekord, čo sa týka otvorenia sezóny, patrí Ždiaru, kde sa v roku 2009 lyžovalo už 16. októbra. Najdlhšia lyžovačka bola v sezóne 2008/2009 na Štrbskom Plese, kedy sa tu lyžovalo až 186 dní.

Všetky vyššie položené lyžiarske strediská na severnom Slovensku pokračujú v prvých jarných dňoch v plnej prevádzke a tešia sa na nápor návštevníkov aj cez veľkonočné sviatky, ktoré budú o viac ako dva týždne. TASR to dnes potvrdili zástupcovia viacerých lyžiarskych centier v Žilinskom kraji.

"Vládne pre nás doslova ideálne jarné počasie s nočnými mrazmi. Oteplenie sa na našich zjazdovkách zatiaľ výraznejšie nepodpísalo. Stále ich pokrýva 1,5-metrová vrstva snehu. Popoludní už síce mäkne, no v nočných hodinách zakaždým opäť prituhne. Preto som presvedčený, že táto lyžiarska sezóna u nás potrvá ešte niekoľko týždňov," skonštatoval Ladislav Kvak, riaditeľ strediska Roháče – Spálená neďaleko Zuberca.

V plnej prevádzke je i nízkotatranské stredisko Jasná a stále sa lyžuje aj na južnej strane Chopka. Nočné mrazy v kombinácii so severnou orientáciou svahov udržujú veľmi dobré lyžiarske podmienky aj vo Vrátnej. "Snehu príliš neubúda a hoci sa ťažko niečo stopercentne garantuje, predpokladám, že na Chlebe sa bude lyžovať ešte po Veľkej noci," uviedol riaditeľ strediska pri Terchovej Peter Šimčák.

"Zrána zmrznutý povrch snehovej pokrývky sa neskôr mení na kašu, lyžiari musia byť obozretní. Počas pracovných dní je návštevnosť pochopiteľne slabšia, cez víkendy je to oveľa lepšie. Ak nepríde extrémnejšie oteplenie sprevádzané dažďom, ideálnu veľkonočnú lyžovačku by nemalo ohroziť nič iné," dodal pre TASR Pavol Huntata, vedúci lyžiarskeho strediska na Martinských holiach.