Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

M. Ftáčnik má pochybnosti o férovosti výberu šéfov mestských podnikov

Na snímke Milan Ftáčnik Foto: TASR/Michal Svitok

Ftáčnik reagoval na medializované informácie, podľa ktorých bol celý proces tohto výberového konania zmanipulovaný a jeho víťazi už dopredu známi.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Bývalý bratislavský primátor Milan Ftáčnik vyjadril pochybnosť nad férovosťou, transparentnosťou a odpolitizovanosťou výberového konania na post šéfov niektorých mestských podnikov. Tvrdí totiž, že ak bolo o víťazoch dopredu dohodnuté, celý proces je len fraška a divadlo pre voličov. "Ak mesiac dopredu vieme, kto vyhrá, a on naozaj zvíťazí, tak pravdepodobnosť, že sa to stalo férovým transparentným spôsobom je veľmi malá," skonštatoval na dnešnom brífingu.

Ftáčnik tak reagoval na medializované informácie, podľa ktorých bol celý proces tohto výberového konania zmanipulovaný a jeho víťazi už dopredu známi. Primátora Bratislavy Iva Nesrovnala preto vyzýva, aby vysvetlil, či tento proces vyšetruje Národná kriminálna agentúra a či je aj on jeho súčasťou. "Vyšetrovanie má overiť, či sa podvod stal, alebo nie. Ten, kto to však vie, je primátor," povedal.

Nesrovnal by mal podľa neho tiež odpovedať na otázky ohľadom údajnej, dopredu zrealizovanej dohody o tom, kto bude víťazom konania. Ozrejmiť má aj to, či nedošlo k manipulácii celého výberového konania. Ak disponuje informáciami, podľa Ftáčnik by mal prezradiť aj to, kto za tým všetkým stojí. "Toto by mali poslanci vedieť ešte predtým, než budú o materiáli hlasovať," upozorňuje Ftáčnik. Na základe odporúčania výberovej komisie majú totiž nových šéfov mestských spoločností schvaľovať bratislavskí poslanci na štvrtkovom (24.9.) zasadnutí mestského zastupiteľstva. Ak by poslanci materiál podporili bez potrebného vysvetlenia, podľa Ftáčnika sa stanú spoluzodpovednými podvodu na voličoch Bratislavy.

Ako tiež tvrdí, primátor by mal voči sebe vyvodiť zodpovednosť, ak vedel, že sa výberové konanie manipuluje. "Opakovane sa totiž verejne hlásil k tomu, že to má byť transparentné a nemá v tom hrať rolu politika," podotkol Ftáčnik. Jednou z možností, ako tento problém vyriešiť, vidí v zrušení celého procesu výberu šéfov dotknutých mestských podnikov a v jeho opätovnom zopakovaní.

Bratislavský primátor v tejto súvislosti uviedol, že odmieta politické hry a snahy o manipuláciu výberového konania. "Sme svedkami skutočne premyslených aktivít zo strany tých, ktorým takéto transparentné výberové konanie prekáža," skonštatoval. Informácie o údajnom zmanipulovaní výberového konania má Nesrovnal podľa vlastných slov len z médií. Považuje to však za kampaň, ktorá je dôkazom veľkého očakávania politických a záujmových skupiny v Bratislave.

Podľa neho došlo k účelovej diskreditácii ľudí z jeho okolia, no je odhodlaný doviesť proces výberového konania až do konca. "Toto výberové konanie je obrovský krok dopredu, a tí, ktorí kričia najviac, len potvrdzujú, že chcú udržať status quo," podotkol Nesrovnal.

Transparency International Slovensko (TIS) dnes smerom k bratislavským poslancom vydala vyhlásenie, v ktorom ich informuje, aby zvážili, či sa budú riadiť odporúčaním výberovej komisie v procese výberu šéfov mestských firiem. Nový spôsob výberu mal podľa TIS dôležitá pozitíva, ale aj vážne nedostatky.

Zástupca mimovládnej organizácie, ktorá spolupracovala pri tvorbe nového modelu výberového procesu a v úlohe pozorovateľa mala tiež zastúpenie vo výberových komisiách, upozornil najmä na to, že neboli dostatočne využité všetky dostupné nástroje na kvalitné hodnotenie uchádzačov.

Výberová komisia zložená z poslancov bratislavského mestského zastupiteľstva a zástupcov primátora rozhodla 17. septembra o tom, že víťazným kandidátom výberového konania na post šéfa Dopravného podniku Bratislava (DPB) je Milan Urban, novým riaditeľom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) by mal byť podľa odporúčania komisie Zsolt Lukáč a na čele mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) by mal stáť Branislav Cimerman.