Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

M. Kabina chce prešetriť, či SR neporušila dohovor o ochrane dedičstva

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lenka Krošláková

Člen predsedníctva mimoparlamentného KDH a mestský poslanec v Banskej Štiavnici Milan Kabina reaguje na zmenu dotačného systému pre kultúrne pamiatky.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Člen predsedníctva mimoparlamentného KDH a mestský poslanec v Banskej Štiavnici Milan Kabina navrhuje prešetriť, či Slovensko neporušilo Dohovor o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva. Reaguje tak na zmenu dotačného systému pre kultúrne pamiatky s tým, že najkrajšie lokality UNESCO na Slovensku tak prídu o milióny eur.

"Tri lokality zapísané v UNESCO Banská Štiavnica, Bardejov a Levoča nedostanú zo štátu nič. Budú sa síce môcť o dotáciu uchádzať na ministerstve kultúry, ale otázne je, či vôbec a kedy ju dostanú," povedal Kabina.

Výsledkom takejto úpravy podľa neho je, že medzinárodne uznané najkrajšie prírodné a kultúrne dedičstvo, ktoré Slovensko má, sa necháva napospas jeho postupnému úpadku a zániku. "Tieto financie mali putovať priamo samosprávam, ktoré ich už majú zahrnuté vo svojich rozpočtoch na nasledujúci rok. Zo dňa na deň tak napríklad Banská Štiavnica príde o 820.000 eur, Bardejov o 530.000 eur, Levoča o ďalšieho pol milióna či Kremnica o 300.000 eur," priblížil mestský poslanec. Pripomína, že štát má podľa platného dohovoru vyvíjať nielen právne či administratívne, ale predovšetkým finančné opatrenia na ochranu a zachovanie dedičstva, preto navrhuje prešetriť, či nedošlo k jeho porušeniu.

Ministerstvo kultúry na Kabinove slová pre TASR reagovalo, že podpora pamiatok na Slovensku musí mať jednotný dotačný systém, ktorý, keďže ide o verejné zdroje a musí sa s nimi narábať hospodárne, podlieha kontrole. "Ministerstvo kultúry každý rok vyhlasuje dotačné výzvy pre obnovu a rekonštrukciu pamiatok na Slovensku. Vďaka dotačnému programu Obnovme si svoj dom ročne podporí v priemerne 500 pamiatok. Vrátane národných kultúrnych pamiatok v lokalitách UNESCO," uviedol rezort kultúry.

Ako ďalej tvrdí, pozmeňujúcim návrhom bude ministerstvo navyšovať sumu v rámci programu Obnovme si svoj dom a celková alokovaná výška prostriedkov bude 14,5 milióna eur. "Týmto návrhom sa odstráni dvojkoľajnosť v rámci obnovy národných kultúrnych pamiatok, keďže náš program je dobre etablovaný a všetci, ktorí s ním pracujú a vlastnia národné kultúrne pamiatky, vedia, aké podmienky musia splniť," skonštatovalo ministerstvo. Týmto krokom sa podľa neho zastrešuje pomoc pre národné kultúrne pamiatky pod program ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom a výška, ktorá bude ministerstvom pridelená na základe tohto pozmeňujúceho návrhu, je 2,7 milióna eur. "K podrobnostiam o financiách určených na rok 2022 sa vyjadríme po stretnutiach s dotknutými stranami," podotklo ministerstvo.

Pozmeňujúcim návrhom poslancov parlamentu z OĽANO k zákonu o štátnom rozpočte sa o 2,7 milióna eur zvýšila alokácia v rámci programu Obnovme si svoj dom, ktorá je určená na obnovu kultúrnych pamiatok. Celkovo by tak malo byť v rámci programu k dispozícii 14,5 milióna eur. Ministerstvo kultúry je presvedčené, že touto zmenou sa dosiahne "hospodárnejšie, efektívnejšie a účinnejšie nakladanie s prostriedkami štátneho rozpočtu určenými pre oblasť kultúry, ktorá je dlhodobo podfinancovaná, čo platí osobitne pre program Obnovme si svoj dom".

Predkladatelia návrhu argumentovali tým, že dotácie na tieto účely vyplácané doteraz rezortom kultúry a rezortom financií sa riadili rozdielnymi pravidlami na ich poskytovanie a následné vyúčtovanie. Predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Milan Vetrák (OĽANO) navyše povedal, že za bývalých vlád sa rozdelenie peňazí z fondu na ministerstve financií nevyhodnocovalo poriadne a len málokedy došlo k riadnemu vyúčtovaniu toho, či sa prostriedky minuli na stanovený účel. Často sa tak podľa neho stávalo, že financie nešli na obnovu pamiatok, ale na chodníky, cesty, námestia a ďalšie veci, ktoré mestá či obce potrebovali.