Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

M. Kollár: Hlohovec odpustí domácnostiam ohrozeným chudobou poplatky

Miroslav Kollár, foto z archívu. Foto: TASR - Andrej Galica

Doterajším opatreniam vlády podľa neho chýbajú základné sociálne a protiinflačné atribúty, a to adresnosť a dočasnosť.

Bratislava 29. júna (TASR) - Mesto Hlohovec plánuje pomôcť ľuďom v čase inflácie adresnými a dočasnými opatreniami. Domácnostiam ohrozeným chudobou odpustí daň z nehnuteľnosti, poplatok za komunálny odpad a poplatok v materských školách. Pomoc plánuje mesto vyplatiť z vyčleneného, zhruba jedného percenta svojho bežného rozpočtu. Informoval o tom primátor Hlohovca, líder mimoparlamentnej strany Spolu a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Kollár.

"Minister financií Igor Matovič (OĽANO) rozhadzuje peniaze neadresne, plošne a dlhodobo. Pritom berie samosprávam časť príjmov a dostáva ich do existenčných problémov. Sami budeme mať málo, ale v roku 2023 sa ešte dokážeme vďaka hospodáreniu v minulých rokoch podeliť a pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú – aj keď to bude na úkor rozvoja mesta," uviedol Kollár. Doterajším opatreniam vlády podľa neho chýbajú základné sociálne a protiinflačné atribúty, a to adresnosť a dočasnosť.

Tvrdí, že miestne dane a poplatky nemajú v normálnych časoch nahrádzať sociálnu politiku štátu. Podotkol, že sme aktuálne v mimoriadnej situácii a keďže štát zatiaľ nedokázal pomôcť ľudom ohrozeným chudobou, nemá na výber. Opatreniami mesta podľa neho môže napríklad rodina s dvoma deťmi, ktoré chodia do materskej školy, bývajúca v priemernom 3-izbovom byte, ušetriť v budúcom roku až 600 eur. Osamelý rodič s dvoma deťmi, ktoré chodia do materskej školy a býva v priemernom 3-izbovom byte môže ušetriť až 560 eur a osamelý senior bývajúci v priemerne veľkom dome ušetrí 100 eur.

"Ako samospráva nevieme kryť takúto pomoc z dodatočných 'proinflačných' peňazí ako centrálna vláda. Vieme ísť len na úkor zmeny v štruktúre výdavkov," poznamenal s tým, že ak by minister financií opäť otvoril rezervné fondy aj na bežné výdavky ako počas pandémie, použijú na tento účel približne 15 percent z rozpočtového prebytku z minulého roku.