Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

M. Kováča si v rodnej obci uctili výstavbou parku i pamätnou tabuľou

Na archívnej snímke pápež Svätý otec (vľavo) a prezident SR Michal Kováč (vpravo) počas oficiálneho privítania na letisku M. R. Štefánika v Bratislave. Foto: TASR - Vladimír Benko

Domáci na svojho rodáka spomínajú s úctou. Jednou zo spomienok na Michala Kováča v Ľubiši je pamätná tabuľa na budove obecného úradu.

Ľubiša 26. septembra (TASR) – Prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky Michala Kováča si v rodnej obci Ľubiša v Humenskom okrese uctili výstavbou parku. Nachádza sa v blízkosti kostola, v ktorom bývalú hlavu štátu v roku 1930 pokrstili.

Táto myšlienka vznikla pri návšteve rodákov u Michala Kováča ešte za jeho života. "Keďže pochádza z našej obce, dohodli sme sa, že zrealizujeme park na pamiatku pána prezidenta. A on nám ešte potom do kroniky napísal, že dáva súhlas vysadiť dve lipy. Jedna je v parku a druhú posadíme, keď sa bude robiť v rámci projektu centrum obce, pri jeho rodnom dome," priblížil pre TASR plány starosta obce Jozef Sklenčár.

V strede nového parku, ktorému dominuje zeleň a kameň, je osadená socha Michala Archanjela - patróna obce. Výstavba areálu trvala približne mesiac. Ďalšou zo spomienok na Michala Kováča v Ľubiši je pamätná tabuľa na budove obecného úradu. Domáci na svojho rodáka spomínajú s úctou. "Stretol som sa s ním osobne viackrát. Bol to dobrák od srdca," spomenul Sklenčár s tým, že nemal problém sa s kýmkoľvek porozprávať. "Boli sme spolu v kontakte aj telefonicky. Zaujímal sa o dianie v obci," dodal.

Onedlho uplynie rok od úmrtia Michala Kováča. Podľa starostu naplánovali otvorenie parku i odhalenie tabule práve preto na toto obdobie.