Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

M. Kuruc: Infra Services je strategický podnik, odpočúvanie je problém

Martin Kuruc. Foto: SmartHead Sustainability Summite 2019

Rizikom podľa Kuruca je to, že mohli uniknúť informácie, ktoré môžu byť v budúcnosti zneužité.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Predseda Dozornej rady Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), starosta bratislavskej Vrakune a mestský poslanec Martin Kuruc vníma možné nelegálne odpočúvanie vo firme Infra Services, dcérskej spoločnosti BVS, ako problém. Ide totiž podľa neho o strategický podnik, ktorý pracuje s veľmi závažnými podkladmi ochrany vodných zdrojov.

Rizikom podľa neho je to, že mohli uniknúť informácie, ktoré môžu byť v budúcnosti zneužité. "Veľmi problematicky vnímam, že k takému niečomu došlo. Je to z môjho pohľadu veľmi citlivá vec. Keďže však nemám viac informácií, počkám si na výsledky vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní," povedal pre TASR. Chce sa na to pýtať aj na najbližších zasadnutiach predstavenstva a dozornej rady BVS.

Člen dozornej rady Infra Services, bratislavský mestský poslanec Radovan Jenčík pre TASR uviedol, že je neprípustné, aby sa v dnešnom čase využívali takéto praktiky. "Ak sa potvrdí vyšetrovaním, že niekto narábal s informáciami, tak je to celkom problém. Indície hovoria o tom, že sa niekto pokúšal ovplyvňovať chod spoločnosti na základe informácií," podotkol Jenčík.

Majoritným akcionárom Infra Services je BVS a minoritným Grafobal Group development (GGD), za ktorou stojí podnikateľ Ivan Kmotrík. GGD pre TASR uviedol, že mu o skutočnostiach vzhľadom na odpočúvania nie je nič známe. Mesto Bratislava, ktoré je väčšinovým akcionárom BVS, však uviedlo, že disponuje informáciou, že v stredu (25. 9.) bolo do vodární doručené oznámenie od Infra Services. "V ňom sa uvádza, že Infra Services podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre porušenie dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy," spresnil pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Riešenie danej veci je podľa jeho slov plne v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní. "Odsudzujeme takéto metódy zatiaľ neznámeho páchateľa. Je to absolútne neprípustné," poznamenal Bubla.

TASR potvrdili viaceré od seba nezávislé zdroje, že mal niekto nelegálne odpočúvať generálneho riaditeľa Infra Services Róberta Stankeho. Odpočúvacie zariadenie si mal nájsť priamo v kancelárii. Riaditeľ uviedol, že vo veci podal trestné oznámenie. Podotkol však, že z dôvodu vyšetrovania nemôže poskytnúť ďalšie podrobnosti. "Neodpustím si však podotknúť, že som znechutený z nátlaku na spôsob ŠTB," skonštatoval Stanke. Predseda predstavenstva Infra Services Zsolt Lukáč taktiež dosvedčil podanie trestného oznámenia. "Využijeme všetky legálne možnosti, aby kompetentní danú vec vyšetrili," podotkol pre TASR.

Infra Services vykonáva činnosti, ktoré sa týkajú projektovania, realizácie a údržby vodovodných a kanalizačných sietí. Inštaluje vodomery, armatúry, vodné šachty či kanalizačné siete. Je developerom vodovodnej a kanalizačnej infraštruktúry. Jej kľúčovým partnerom je BVS, ktorá dodáva pitnú vodu viac než 700.000 domácnostiam v hlavnom meste a ďalším mestám a obciam na západnom Slovensku.