Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

M. Kusenda: NSK stagnuje, nemá víziu ani na najbližších päť rokov

Na snímke Martin Kusenda. Foto: archív MK

Rozhovor s Martinom Kusendom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Nitra 21. októbra (TASR) – O post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa uchádza 44-ročný riaditeľ Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Kandiduje ako nezávislý. Jeho program má štyri základné vízie, vytvoriť múdry, čistý, zdravý a sociálny kraj. Rozhovor s Martinom Kusendom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja.

-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu samosprávneho kraja a budete kandidovať ako nezávislý kandidát či s podporou politických strán?-

Pretože náš kraj potrebuje empatického lídra, ktorý bude predovšetkým hájiť záujmy jeho obyvateľov v časoch dobrých, ale aj zlých. Posledné dva roky, hlavne obdobie pandémie, ma o tom presvedčili. Kandidujem ako občiansky - nezávislý kandidát. Počas kampane ma podporoval krajský predseda Dobrej voľby a kandidáti na poslancov do zastupiteľstva vyššieho územného celku z rovnomennej strany.

-V akom stave sa podľa vás nachádza kraj, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-

Predseda NSK a zastupiteľstvo NSK sú najnedôveryhodnejší spomedzi všetkých samosprávnych krajov. Kraj stagnuje, hlavne pre nízky výkon jeho administratívy a nekoncepčné kroky zo strany jeho vedenia. Nedostatočne reflektuje aktuálne dianie a nemá víziu na najbližších päť rokov. Okrem toho trápia Nitriansky kraj veľké environmentálne výzvy a vývoj demografie, z tohto pohľadu je na tom Nitriansky kraj najhoršie spomedzi všetkých krajov. V skratke, kraj starne a rodí sa v ňom málo detí... Kraj zároveň nemá žiadnu nadradenú infraštruktúru, napríklad ani meter diaľnice. Nemá vybudovanú integrovanú dopravu. Pozitívom je jeho relatívne dobré finančné zdravie.

-Akým problémom aktuálne kraj čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-

Z dlhodobého hľadiska je základnou výzvou pre NSK diskusia o jeho ďalšej podobe, financovaní a kompetenciách. Toto je nevyhnutné riešiť na pôde združenia SK8. Problémy som pomenoval vyššie. Okrem nich je to aj energetická kríza, ktorú kraj musí zvládnuť. Z krátkodobého hľadiska je to súbor opatrení priamo na miestach a v budovách v správe NSK. Z dlhodobého hľadiska je to nastavenie udržateľnej energetickej politiky na základe vypracovanej energetickej stratégie. Kraj sa musí stať atraktívnym miestom pre život a potrieť regionálne rozdiely. Potrebuje kvalitnú infraštruktúru.

-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v kraji zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-

Môj program má štyri základné vízie - chcem kraj múdry, čistý, zdravý a sociálny. Chcem predovšetkým zmeniť spôsob jeho riadenia. U mňa nie je oblasť, ktorá by mala prednosť pred inou. Úlohou NSK je zabezpečiť kvalitný výkon všetkých svojich kompetencií. Ale trošku viac by som dal predsa len dôraz na kvalitné stredné školstvo a sociálne služby.

-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-

Kandidujem ako jednotlivec, ktorý má okolo seba skvelý tím odborníkov. Materiál, ktorý ponúkajú politické strany, je na 80 percent nepoužiteľný. Tak som siahol po ľuďoch bez straníckeho trička a urobil som dobre.

O post predsedu NSK sa budú v októbrových voľbách okrem Kusendu uchádzať aj Branislav Becík (Hlas-SD, Sme rodina), Artur Bekmatov (Socialisti.sk), Milan Belica (nezávislý), Tibor Csenger (Aliancia), Martina Holečková (KDH, SaS, Tím kraj Nitra, Šanca, Spolu-OD, ODS – Občianski demokrati Slovenska, DS, OKS, Za ľudí), Renáta Kolenčíková (nezávislá), Lukáš Kyselica (OĽANO, NOVA, Kresťanská únia a Zmena zdola), Peter Pukan (Republika), Milan Španír (Kotlebovci – ĽSNS) a Oliver Štaudner (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku).