Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

M. S. Soročinová: Problémom KSK je nedobudovaná infraštruktúra

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Rozhovor so Soročinovou je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu KSK.

Košice 23. októbra (TASR) - V jesenných krajských voľbách sa o post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) bude uchádzať právnička z Klokočova Monika Sofiya Soročinová. Kandiduje ako nezávislá. Rozhovor s ňou je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu KSK.





-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu KSK?-



Košický kraj je mojím rodným krajom, tu som vyrastala, vyštudovala základnú školu i gymnázium a tu žije moja najbližšia rodina. Je mi však ľúto, že sa medzitým, za ostatných 30 rokov, Košický kraj zásadným spôsobom neposunul na úroveň, ktorú si v 21. storočí jeho obyvatelia zaslúžia. Nedobudovaná infraštruktúra, zanedbané školy, chýbajúce športoviská, nedostatočná podpora seniorov, chátrajúce kultúrne dedičstvo, dezolátny stav mnohých ciest a mostov a v neposlednom rade vysoká nezamestnanosť. Toto všetko sú dôvody, pre ktoré som sa rozhodla kandidovať na post županky KSK, pretože vnímam potrebu zlepšiť situáciu a kvalitu života v kraji na všetkých úrovniach. Mám pracovné skúsenosti na manažérskych pozíciách, ako vo verejnej správe, tak i súkromnom sektore, či už na Slovensku, alebo v zahraničí, a na základe svojej praxe, štúdia i poznania rôznych regiónov i štátov môžem povedať, že ani v prípade zlepšovania úrovne života v Košickom kraji netreba "vymýšľať teplú vodu", stačí implementovať to, čo je už vo svete odskúšané a osvedčilo sa. Kandidujem ako nezávislá kandidátka bez podpory politických strán, oligarchov či finančných skupín, rovnako za mnou nie sú žiadne kauzy.





-V akom stave sa podľa vás nachádza kraj, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-



Ako najväčšie negatíva kraja vnímam už spomenutú nedobudovanú infraštruktúru. Aj v roku 2022 sú v kraji mnohé obce, ktoré nemajú napojenie na verejný vodovod a kanalizáciu. Fakt, že Košický kraj je krajom s najmenším počtom kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku je obrovskou hanbou. Len 37 kilometrov tvoria diaľnice a rýchlostné cesty z celkového počtu takmer 2400 kilometrov ciest, tak toto je naozaj nepekná vizitka. Ani jeden spomedzi všetkých ôsmich krajov na Slovensku nie je na tom s cestami tak zle ako náš Košický. Práve preto čelíme vysokej nezamestnanosti a naši ľudia musia odchádzať za prácou do zahraničia alebo iných častí Slovenska. Súčasnému vedeniu sa nedarí udržať v kraji ani tých zamestnávateľov, ktorých tu máme. Mnohé firmy odchádzajú, krachujú alebo hromadne prepúšťajú. Či už Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi, Convatec v Michalovciach, U. S. Steel v Košiciach alebo Slavošovské papierne. Nepočula som o žiadnom opatrení, ktoré by pomohlo stratu týchto cenných pracovných miest v kraji zastabilizovať. Obrovským pozitívom kraja je práve ľudský potenciál, prírodné bohatstvo a kultúra, na ktorých sa dá kraj postaviť pri správnom manažovaní na nohy.





-Akým problémom KSK čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?



Ako už bolo z mojej strany uvedené, problémy sú na všetkých úrovniach, no najmä v infraštruktúre. Avšak, na druhej strane, tieto problémy sú pre mňa zároveň aj výzvami, s ktorými sa proste treba popasovať a premeniť ich na príležitosti. Všetko je to o chuti do práce, ktorej mám dostatok a nebojím sa žiadnej výzvy.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v kraji zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-



Priority môjho programu sa odrážajú hlavne od kompetencií predsedu samosprávneho kraja. Jednou z hlavných je prilákať do kraja viac externých zdrojov, investorov, ktorí vôbec nemusia byť výhradne z Európskej únie. Každá investícia, ktorá kraju prinesie nové pracovné miesta a rozvoj, bude plusom. Samozrejme, opäť sa musím pristaviť pri infraštruktúre - cestnej, vodárenskej aj energetickej. Je nutné opravovať a budovať cesty a mosty počas celého obdobia, nielen pár mesiacov pred voľbami za pochybných okolností. V mojom programe spomínam aj budovanie energetickej infraštruktúry, na ktorú má práve Košický kraj ideálne podmienky a ktorá by nám zabezpečila potrebnú energetickú sebestačnosť. Vzhľadom na to, že v Košickom kraji vyúsťuje ropovod, je tu potenciál na vybudovanie rafinérie, ktorá by mohla byť jedinou slovenskou rafinériou. Nadviazala by som aj na rozvoj v oblasti kúpeľníctva. Kraj spätne odkúpil Sobranecké a Turzovské kúpele, síce za veľmi zvláštnych okolností, keďže Turzovské kúpele KSK predal do súkromných rúk za 170.000 eur a po desiatich rokoch chátrania ich KSK kúpil za vyše dvojnásobok za 346.000 eur. Myslím, že je legitímne klásť si otázku, či boli tieto kúpele predtým predané pod cenu alebo boli teraz nadhodnotené. Každopádne, už keď sú oboje kúpele vo vlastníctve kraja, určite by som ich nenechala ďalej chátrať, ale práve toto by bola príležitosť, na čo využiť externé zdroje a vrátiť týmto kúpeľom ich stratenú slávu.





-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Kandidujem ako jednotlivec, čo sa väčšinou u nezávislých kandidátov predpokladá, ale spolupracujem a komunikujem aj s mnohými kandidátmi na poslancov do VÚC, primátorov, starostov i poslancov mestských i obecných zastupiteľstiev, ktorí sú vždy pre zvoleného predsedu samosprávneho kraja veľkou oporou. V tomto kontexte je vhodné podotknúť, že nezávislí kandidáti sú vo voľbách do samospráv výrazne diskriminovaní tým, že nemajú právo delegovať členov do volebných komisií, čo je značne obmedzujúce, no napriek tomu práve nezávislí kandidáti často dosahujú v týchto voľbách najlepšie výsledky, v čo verím aj ja.





Okrem Soročinovej kandidujú na post predsedu KSK ako nezávislí aj Juraj Sinay a Vladislav Stanko. Za politické subjekty ďalej kandidujú Juraj Ďurove (Socialisti.sk), Ivan Hriczko (Slovenská iniciatíva menšín), Tomáš Janco (Republika), Džemal Kodrazi (Princíp), Stanislav Mizík (ĽSNS), Erik Ňarjaš (OĽANO, Za ľudí, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska, Nova, Kresťanská únia), Róbert Suja (Hlas-SD), Rastislav Trnka (KDH, Aliancia, Starostovia a nezávislí kandidáti, Šanca a DS) a Viliam Zahorčák (Smer-SD, Sme rodina, SNS, Život-NS, Strana moderného Slovenska, Národná koalícia/Nezávislí kandidáti).