Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Maketa mesta ukáže, ako Lučenec vyzeral v roku 1907

Na snímke z 13. septembra 2020 pohľad na Námestie republiky v Lučenci. Foto: EASYFOTO TASR - Karin Ošvárthová

Maketa trojrozmernou vizualizáciou slúži na dotvorenie obrazu minulosti doteraz známeho iba z pohľadníc a fotografií.

Lučenec 14. mája (TASR) – Maketa zobrazujúca mesto Lučenec v roku 1907 bude mať v sobotu premiéru, záujemcovia ju uvidia o 18.30 h v budove bývalej hasičskej zbrojnice. Pripomína obdobie mesta, keď vznikla uličná sieť, ktorá je viac-menej zachovaná do súčasnosti. Vybudovala a zmodernizovala sa infraštruktúra, dláždilo sa a realizovalo osvetlenie, profilovali chodníky a ulice. Konštatovala to primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

"Pohľad na historickú časť Lučenca v tomto období zobrazuje trojrozmerná maketa v mierke 1 : 100. Autormi sú Renáta a Ján Fuksovci z tohto mesta. Vytvorili ju 'zhmotnením' dobových pohľadníc a fotografií. Na určenie polôh a rozmerov niektorých dnes už neexistujúcich budov použili staré mapy," doplnila primátorka.

Rozmery súčasných budov, ktoré už existovali v roku 1907, získali autori priamym meraním a pomocou satelitných snímok dostupných na internete. Farby jednotlivých budov zvolili na základe umeleckej predstavivosti, pretože farebné dobové pohľadnice údajne neboli hodnoverným dokladom. Pohľadnice kolorovali ručne a často podľa vkusu jednotliví výtvarníci. Vytypovaných sedem samostatných objektov nachádzajúcich sa mimo zobrazeného historického centra mesta je umiestnených v samostatných vitrínach.

Podľa Pivkovej maketa trojrozmernou vizualizáciou slúži na dotvorenie obrazu minulosti doteraz známeho iba z pohľadníc a fotografií. Návštevník si po prehliadke môže sám porovnať jednotlivé objekty.