Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Malom Horeši zlepšili infraštruktúru okolia vínnych pivníc

Na snímke nové chodníky v areáli historických tufových vinných pivníc v Malom Horeši v stredu 30. novembra 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Kľúčovým prvkom projektu bola prestavba prístupových poľných ciest a chodníkov k viac ako 300 pivniciam na spevnené cestné komunikácie a chodníky.

Malý Horeš 30. novembra (TASR) – Podporiť vinársku a kultúrnu turistiku v Malom Horeši v okrese Trebišov je cieľom projektu, ktorý táto obec realizovala s podporou eurofondov. Išlo o budovanie infraštruktúry na poskytnutie spoločenských a vínno-turistických služieb pri miestnych historických tufových pivniciach. V Malom Horeši v stredu prezentovali výsledky tohto cezhraničného projektu s nákladmi zhruba 519.000 eur.

"Obsahom projektu bolo vytvorenie moderných kultivovaných priestorov pre milovníkov vína, návštevníkov a záujemcov o kultúru vo vidieckom štýle v tradičnom historickom prostredí," uviedol projektový manažér Pál Barta. Pribudli tak šatne pre vystupujúcich počas spoločenských podujatí so sociálnymi zariadeniami, elektrické rozvody, vodovodné a kanalizačné prípojky, žumpy odpadových vôd, ako aj vodná nádrž pre hasičov. Ďalším kľúčovým prvkom projektu bola prestavba prístupových poľných ciest a chodníkov k viac ako 300 pivniciam na spevnené cestné komunikácie a chodníky. Ďalej išlo o výstavbu gastroaltánku či pavilónu prispôsobenému prírodnému prostrediu zalesneného kopca s vyhliadkou.




Projekt s finančnou spoluúčasťou obce na úrovni päť percent bol realizovaný v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg s maďarským partnerom, obcou Hercegkút. Nadväzuje pritom na predchádzajúci projekt z rokov 2012 – 2014, keď obec Malý Horeš vytvorila vínny dom a dvor so spoločenskými priestormi, ako aj chodník vedúci od takzvanej vínnej studne k historickým pivničným radom.