Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mapovanie dejín hokeja v Poprade má šieste pokračovanie

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Autor publikácie Rastislav Ovšonka v nej mapuje obdobie rokov 1982 až 1993.

Poprad 23. augusta (TASR) – Počas Tatranského pohára v hokeji v Poprade uviedli do života šieste pokračovanie dejín tamojšieho hokeja. Autor publikácie Rastislav Ovšonka v nej mapuje obdobie rokov 1982 až 1993. „Ide o jedno z najúspešnejších období popradského hokeja, ktoré sa začalo už v sezóne 1980/1981 víťazstvom v 1. Slovenskej národnej hokejovej lige (SNHL). Touto sezónou zároveň končí predchádzajúci diel, ktorý vyšiel vlani,“ priblížil Ovšonka.

Úspešné obdobie pokračovalo víťazstvom v 1. SNHL v sezóne 1984/1985 a tiež 1990/1991, keď sa Poprad po 37 rokoch strávených v druhej najvyššej lige vrátil medzi československú hokejovú elitu. „Strávil tu síce len dva roky – v prvej sezóne bojoval o záchranu, v druhej skončil len o priečku lepšie, ale dokázal potrápiť aj skúsené prvoligové tímy,“ dodáva Ovšonka s tým, že toto obdobie končí sezónou 1992/1993, keď došlo k rozdeleniu Československa a tým aj k zániku spoločnej československej hokejovej ligy.

Ovšonka upozornil, že aj v tomto období pod Tatrami vyrástlo niekoľko veľkých hokejových osobností. Zrejme tou najväčšou bol útočník František Štolc st. – niekoľkonásobný člen All stars, najlepší strelec či najproduktívnejší hráč SNHL. „Ďalšou veľkou postavou tohto obdobia je jeho spoluhráč Alexander Szücs. V historických tabuľkách sú obaja v prvej trojke najlepších strelcov v drese Popradu,“ dodáva tvorca publikácie. Práve Alexander Szücs vo štvrtok (22. 8.) večer šiesty diel Dejín hokeja v Poprade aj pokrstil.

V závere tohto obdobia sa členmi seniorského tímu Popradu stali také mená ako napr. Arne Kroták, Slavomír Pavličko či Miroslav Škovira. Kniha zachytáva aj búrlivé dianie v klube z prelomu rokov 1989 – 1990, keď transformáciou prechádzala celá spoločnosť. „V tomto období sa objavuje aj zmienka o Klube fanúšikov hokeja v Poprade. Súčasťou publikácie sú tiež informácie o mládežníckom či amatérskom hokeji, keďže v tomto období sa v Poprade pravidelne hrávali aj okresné majstrovstvá v ľadovom hokeji,“ dodáva na záver Ovšonka.