Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Marián Ligda chce počas Tour de France doputovať až do Paríža

Cyklistický pelotón pedáluje pri Citadele v Namure počas 2. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati z Vise do Tournai 2. júla 2012. Foto: TASR/AP

Na takmer dvojtisícovú púť vyštartuje 29. júna z Liptovského Mikuláša a po absolvovaní takmer 2000 km by mal 21. júla doraziť do Paríža.

Liptovský Mikuláš 9. júna (TASR) – Hendikepovaný športovec s nezlomnou vôľou Marián Ligda sa chce počas tohtoročnej Tour de France vybrať na ručne poháňanom špeciálnom bicykli až do francúzskej metropoly. Na takmer dvojtisícovú púť vyštartuje 29. júna z Liptovského Mikuláša a po absolvovaní takmer 2000 km by mal 21. júla doraziť do Paríža.

„Uvažoval som o tom dávnejšie a teraz som sa už konečne odhodlal, že sa o to pokúsim. Nebudú to žiadne preteky, hlavným zámerom je natočiť z tejto cesty zaujímavý dokument. Preto budú mať v sprievodnom vozidle dôležité miesto aj kameramani,“ uviedol pre TASR slovenský priekopník lyžovania vo voľnom teréne.

Denná desaťhodinová dávka


Priemerná denná desaťhodinová dávka by sa mala pohybovať na úrovni 100 km. „Trasu sme mali detailne naplánovanú, no budeme musieť improvizovať. Škrt cez rozpočet nám spravili záplavy, preto uvidíme, kadiaľ sa napokon vyberieme, aby sme to celé zvládli. Musíme obísť vysoké pohoria, predsa len ruky nie sú nohy,“ pokračoval Ligda.

„Povzbudzujú ma signály, že so mnou chcú absolvovať aspoň časť trasy viacerí nadšenci. Nikoho nenútim, ale poteším sa každému, kto sa pridá. Na organizátorov Tour de France som sa v súvislosti s dojazdom do Paríža nekontaktoval, určite majú kopec iných starostí. Základ je, aby sme tam vôbec došli,“ dodal s úsmevom pravý športový fanatik. Sily si otestuje už od pondelka 10. júna na štvordňovom podujatí so štartom v Spišskej Novej Vsi a cieľom v Trenčianskych Tepliciach.