Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Maroškova záhrada v Liptovskom Mikuláši je pripravená na návštevníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Záhrada podľa hovorkyne mesta ešte pred štyrmi rokmi záhrada pripomínala džungľu.

Liptovský Mikuláš 5. mája (TASR) - Rozkvitnutá záhrada pri Rázusovie dome na Nábreží v Liptovskom Mikuláši je pripravená privítať návštevníkov. Ponúka možnosti posedenia, relaxu, aj prehliadku literárno-historických expozícií v interiéri. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

Ako dodala, ešte pred štyrmi rokmi záhrada pripomínala džungľu. "Uskutočnili sme jej kompletnú obnovu. Odstránili sme divo rastúce kríky a stromy, naviezli niekoľko áut zeminy, a potom sme vysadili dva tucty ovocných stromov a niekoľko druhov kríkov drobného ovocia ako čučoriedky, ríbezle, egreše a maliny. V záhrade nechýba ani vinič," uviedla Čapčíková.

Za pôvodnou maštaľou vlani vyrástla letná čitáreň s altánkom. V okrasnej časti záhrady je osadená socha akademického sochára Miroslava Ksandra, venovaná Márii Rázusovej-Martákovej. Pôvodne sa podľa hovorkyne nachádzala na hrobe spisovateľky na cintoríne vo Vrbici. Po pokuse o jej odcudzenie ju uskladnili v depozite Múzea Janka Kráľa. "S jej majiteľmi sa nám podarilo dohodnúť presun do Maroškovej záhrady, kde ju môže obdivovať mnoho návštevníkov," vysvetlil správca Rázusovie domu Štefan Packa.

Ambíciou správcu je vybudovanie garbiarskej a kováčskej expozície v bývalej maštali. "Správca je k dispozícii návštevníkom celých 24 hodín, čo oceňujú najmä záujemcovia z turistických centier v Jasnej a v okolí mesta. Rodný dom Rázusovcov tak môžu navštíviť aj vo večerných hodinách i počas sviatkov," zdôraznil riaditeľ Múzea Janka Kráľa Jaroslav Hric. Doplnil, že Rázusovie dom v uplynulých rokoch opeknel, no zachoval si historickú podobu.