Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Matica slovenská odhalí bustu Alexandra Dubčeka v Aleji dejateľov

Ilustračné foto. Foto: Matica Slovenská

Bronzovú bustu Alexandra Dubčeka od sochára Tomáša Polonského odhalia v Aleji dejateľov v parku sv. Cyrila a Metoda pred druhou historickou budovou MS.

Martin 2. augusta (TASR) – Matica slovenská (MS) odhalí v stredu v Martine bustu slovenského politika Alexandra Dubčeka pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia. Podľa hovorkyne MS Veroniky Grznárovej sa podujatie uskutoční pod záštitou politikovho syna Pavla Dubčeka v pamätný deň MS a zavŕši rok Alexandra Dubčeka 2021.

„My, Slováci, by sme mali vnímať Alexandra Dubčeka nielen ako tvár demokratizácie pomerov v bývalom Československu, ale aj ako predstaviteľa emancipácie slovenského národa v tomto historickom období. Dubček a ďalší slovenskí politici dosiahli pre nás federalizáciu republiky, čiže rovnoprávne postavenie Slovákov v spoločnom štáte. V širšom kontexte je tak Dubček nielen symbolom obrodného procesu v Československu, ale aj symbolom národnej obrody Slovenska," uviedol predseda MS Marián Gešper.

Bronzovú bustu Alexandra Dubčeka od sochára Tomáša Polonského odhalia v Aleji dejateľov v parku sv. Cyrila a Metoda pred druhou historickou budovou MS.

„Dubček navštívil MS v rokoch 1963 a 1992. Naša ustanovizeň mu v roku 1968 udelila čestné členstvo, ktoré v jej histórii získalo len niekoľko osobností. Jeho zásluhy a odkaz pre slovenský národ budú právom zhmotnené v buste pred významnou národnou kultúrnou pamiatkou," doplnil Gešper.

Kultúrny program ponúkne piesne Karola Duchoňa, Karla Kryla aj moderovaný rozhovor s matičným historikom o vzťahoch Dubčeka s MS.

„Návštevníci sa môžu tešiť na ukážku dobového automobilu Tatra 603 z Veterán klubu Martin. Tiež na výstavu fotografií z Archívu MS zo stretnutí a návštev Dubčeka v MS, ktorá bude voľne prístupná na nádvorí sídelnej budovy do 31. augusta. Slovenský historický ústav MS pripravuje pre záujemcov o slovenské dejiny odborný seminár o A. Dubčekovi ako predstaviteľovi obrodného procesu v ČSSR," dodala Grznárová.