Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Matica slovenská odsudzuje výtržnosti na odhalení busty A. Dubčeka

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Narušiteľ podujatia nereagoval na slušné výzvy organizátorov na ukončenie svojho správania ani na opustenie priestoru.

Martin 5. augusta (TASR) – Matica slovenská odsudzuje výtržnosti iniciované neznámou osobou na slávnostnom odhalení busty Alexandra Dubčeka v stredu na nádvorí MS v Martine. Podľa hovorkyne MS Veroniky Grznárovej bolo v tejto súvislosti ihneď po ukončení kultúrneho podujatia podané trestné oznámenie.

„Narušiteľ podujatia sa správal agresívne a svojím konaním priamo narúšal pokojný a pietny priebeh kultúrneho podujatia. Neznámy muž fyzicky bránil aktu kladenia vencov k buste Alexandra Dubčeka a inicioval neprimeraný fyzický kontakt s účastníkmi podujatia. Podľa záznamu o podaní oznámenia niektorých prítomných z obecenstva fyzicky a verbálne napadol," uviedla v reakcii na medializované informácie Grznárová.

Narušiteľ podujatia podľa nej nereagoval na slušné výzvy organizátorov na ukončenie svojho správania ani na opustenie priestoru. „Preto bol z priestoru vykázaný za bránu pozemku MS, kde si ľahol na okraj chodníka. Na podujatí bolo prítomných približne 150 ľudí, medzi ktorými sa nachádzali aj deti," dodala hovorkyňa MS.

Týždenník .týždeň upozornil v stredu na napadnutie výtvarníka Petra Kalmusa v Martine. „Môžeme potvrdiť, že bol u nás ošetrený a prepustený domov," potvrdila pre TASR Zuzana Marčeková z marketingového oddelenia Univerzitnej nemocnice Martin.