Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Čo viete o ľane? Návštevníci v Martine zistia aj to, ako sa česal

Na snímke účinkujúci počas ukážky spracovania ľanu na podujatí Ľanová nedeľa v Múzeu slovenskej dediny v Martine dňa 14. augusta 2022. Foto: TASR Erika Ďurčová

Pri ukážkach sa dozvedia, ako vyzerá vretienko alebo tkáčsky člnok, čo je šteť či trlica a mnoho iných nástrojov, ktoré sa pri zhotovovaní textilu používali.

Martin 14. augusta (TASR) – Cestu od ľanového semienka k hotovému odevu spoznávajú v nedeľu návštevníci Múzea slovenskej dediny v Martine. Počas celodenného programu sa dozvedajú o rôznych postupoch, akými sa z ľanu stalo plátno. Pre TASR to uviedla Jaroslava Ďurdíková z múzea.

Návštevníci skanzenu zistia, ako sa ľan trepal a česal, priadli nite a ako sa tkalo na krosnách. Pri ukážkach sa dozvedia, ako vyzerá vretienko alebo tkáčsky člnok, čo je šteť či trlica a mnoho iných nástrojov, ktoré sa pri zhotovovaní textilu používali. Tiež uvidia, ako sa v minulosti získaval ľanový olej lisovaním. "Snažíme sa ukázať návštevníkom také činnosti, ktoré dnes už nie sú veľmi známe, mnohokrát archaické. Hoci na druhej strane sú aj dnes zanietenci, ktorí začínajú aspoň v malom rozsahu siať a spracovávať ľan doma. Utkajú si plátno a tvoria," priblížila Ďurdíková.



Ľan podľa Ďurdíkovej v tomto období zažíva renesanciu a postupne sa viac dostáva do povedomia.



Pre najmenších návštevníkov je pripravená tvorivá dielňa, kde si môžu vyrobiť tkanice na krosienkach, "špuľke", doštičke alebo na prstoch, utkať koberček na stolových krosienkach. Tiež vyskúšať zápästkovú techniku, plstenie vlny a odtlačky na ľanové obrúsky. Súčasťou programu sú aj ukážky tradičnej ľudovej a umeleckej výroby.