Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Skanzen v Martine je dejiskom 38. Turčianskych slávností folklóru

Na snímke návštevníci počas 38. ročníka Turčianskych slávností folklóru v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine 12. júna 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Hlavným organizátorom podujatia je Turčianske kultúrne stredisko v Martine.

Martin 12. júna (TASR) – Hlavný program 38. ročníka Turčianskych slávností folklóru otvorili v nedeľu v Múzeu slovenskej dediny v Martine. V programe počas dňa postupne vystúpia detské súbory, dedinské folklórne skupiny, ale aj ľudové hudby z Turca a ich hostia. Pre TASR to uviedla riaditeľka Turčianskeho kultúrneho strediska Soňa Buckulčíková.

"Hlavný program vyvrcholí vystúpením hosťa, ktorým je v tomto ročníku Univerzitný folklórny súbor Mladosť z Banskej Bystrice," priblížila riaditeľka. Ako dodala, súčasťou slávností je podujatie Dnes tovariš, zajtra majster. Študenti stredných škôl v úlohe tovarišov zoznamujú návštevníkov s tradičnými postupmi a technikami ľudovej výroby, prenesenými do súčasných školských osnov.

Organizátori tiež vyhodnotili súťaž a otvorili výstavu Turiec maľovaný v priestoroch Vozárne z Moškovca. Detský program zas obohatili tvorivé dielne s názvom Na slávnostiach tvorivo.

Hlavným organizátorom podujatia je Turčianske kultúrne stredisko v Martine.