Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Slovesnú jar otvorilo vyhodnotenie literárnej súťaže Paulinyho Turiec

Ilustračné foto. Foto: TASR/Maroš Černý

Vstup pre verejnosť je bezplatný a je potrebné dodržať nariadenia Úradu verejného zdravotníctva SR.

Martin 22. septembra (TASR) - Najstarší domáci literárny festival Slovesná jar sa začal v utorok vyhlásením výsledkov literárnej súťaže Paulinyho Turiec na Gymnáziu V. Paulinyho-Tótha v Martine.

Víťazmi 23. ročníka literárnej súťaže Paulinyho Turiec sa stali v 1. kategórii – Viktória Zifčáková zo Základnej školy Hany Zelinovej vo Vrútkach za práce Ráno, Noc, Tmavá noc (poézia) a Natália Krajčová a Ann Lucia Sweeney zo ZŠ Hany Zelinovej vo Vrútkach za prácu Denník Virgine Thomasovej (próza).

„V 2. kategórii zvíťazila Michaela Jančošková z Gymnázia V. Paulinyho-Tótha v Martine za práce I., III., II. (poézia) a Lenka Mokrá z Gymnázia V. Paulinyho-Tótha v Martine za prácu Svedok (próza)," informoval za organizátorov Peter Cabadaj.

„V stredu o 16:00 si uctíme významnú slovenskú osobnosť a správcu Matice slovenskej (MS) Jozefa Škultétyho odhalením jeho busty v areáli sídelnej budovy MS – Parku sv. Cyrila a Metoda. Nasledovať bude program Slovo a srdce – slovenská literatúra doma i v zahraničí o 17:00 v aule Biblickej školy," doplnila hovorkyňa MS Veronika Matušková.

Vo štvrtok o 10:00 sa uskutočnia dielne modrotlače medzi Slovenským komorným divadlom (SKD) a Turčianskou knižnicou. Pripravená bude aj vernisáž medzinárodnej výstavy Modrotlač – kultúrne dedičstvo, ktoré nás spája, o 17:00 v Národnom dome SKD. Slovesná jar sa skončí v piatok o 10:00 krajským kolom Hviezdoslavovho Kubína, doplnila Matušková.

V poradí 54. ročník Slovesnej jari organizujú spoločne MS a občianske združenie Podoby slova. Do organizácie sa zapojilo mesto Martin, Spolok slovenských spisovateľov a ďalší partneri. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Vstup pre verejnosť je bezplatný a je potrebné dodržať nariadenia Úradu verejného zdravotníctva SR.