Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

UNM vytvorila špecializovaný web o ochorení COVID-19

Úvodná stránka webu. Foto: Teraz.sk

Lekári tam nájdu praktické informácie, ktoré im môžu pomôcť pri manažmente zdravotnej starostlivosti o pacienta s ochorením COVID-19.

Martin 5. apríla (TASR) – Univerzitná nemocnica Martin (UNM) vytvorila špecializovaný web o ochorení COVID-19. Informuje na ňom o aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku a vo svete, ponúka odporúčania pre laickú verejnosť a najrozsiahlejšou časťou sú materiály pre odbornú verejnosť. TASR o tom informovalo oddelenie marketingovej komunikácie UNM.

Odborné materiály pre lekársku verejnosť budú na stránke postupne pribúdať a lekári tam nájdu praktické informácie, ktoré im môžu pomôcť pri manažmente zdravotnej starostlivosti o pacienta s ochorením COVID-19. "Chceme sa s kolegami podeliť o naše názory a skúsenosti, s ktorými sme sa stretli. S problémami, ktoré sme riešili. A ponúknuť návod druhým, aby si vedeli poradiť a nemuseli sa trápiť s rovnakým problémom, ako sme riešili my," vysvetlil Ivan Kocan, zástupca prednostu Kliniky pneumológie a ftizeológie UNM, ktorá je takzvanou červenou zónou v UNM a sú v nej hospitalizovaní pacienti s novým koronavírusom.

Na novom webe je podľa Kocana, na rozdiel od štátnych informačných webov, prezentovaný aj názor zdravotníkov z reálnej klinickej praxe. "Práve ich uhol pohľadu na problémy môže druhým poskytnúť návod, ako v danej situácii postupovať. Na internete je aktuálne dostupné obrovské množstvo publikácií a odporúčaní, ako postupovať pri liečbe COVID-19. Celá problematika sa tak stáva neprehľadnou a stráca sa to, čo je podstatné a čo má pre nás význam riešiť," povedal.

Na webe korona.unm.sk nájdu zdravotníci na jednom mieste všetky dôležité poznatky o ochorení COVID-19 v slovenskom jazyku. "Na stránke budú uverejnené aj usmernenia pre zdravotnícky personál vydané UNM, ktorými sa môžu inšpirovať ďalšie nemocnice. Ponúkame návody, ako by mali pracoviská s pacientmi pozitívnymi na COVID-19 fungovať. Zároveň sú tam preložené odporúčania aj od Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb, ktoré sú podľa nás dôležité a mali by byť odbornej verejnosti dostupné v slovenskom jazyku," doplnil Kocan.

Na tvorbe webu participujú aj medici z Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine, ktorí sa podieľajú na prekladoch cudzojazyčných odborných textov. Ich koordinátorom je Martin Hanko, doktorand martinskej lekárskej fakulty, ktorý pracuje na Neurochirurgickej klinike UNM. "Študenti medicíny, dobrovoľníci, ktorí sa rozhodli zapojiť do tvorby stránky, majú za úlohu prekladať zahraničné publikácie do slovenského jazyka," priblížil s tým, že prekladané články čerpajú z overených zdrojov, časopisov či vydavateľstiev a pri každom je aj odkaz na pôvodný zdroj v angličtine.

Na webe sa budú pravidelne aktualizovať štatistiky o výskyte koronavírusu na Slovensku i vo svete a súčasťou je online mapa SR. "Okrem odpovedí na najčastejšie otázky, ktoré ľudí trápia, sú tam aj praktické rady pacientom vydané Ministerstvom zdravotníctva SR. A tiež odporúčania medzinárodných odborných spoločností z rôznych medicínskych odborov," dodal Kocan.