Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V Martine zvýšili dennú kapacitu mobilného odberového miesta

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Zdravotníkom martinskej nemocnice pomáhajú medici – vzorky na testovanie zatiaľ odoberajú štyria študenti Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine.

Martin 16. októbra (TASR) – Univerzitná nemocnica Martin zvýšila dennú kapacitu mobilného odberového miesta na testovanie ochorenia COVID-19 na 200 testov. Aktuálne fungujú dva samostatné odberové tímy a testuje sa šesť dní v týždni. TASR o tom informovala Zuzana Marčeková z oddelenia marketingovej komunikácie UNM.

Doplnila, že zdravotníkom martinskej nemocnice pomáhajú medici – vzorky na testovanie zatiaľ odoberajú štyria študenti Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine.

„Odber biologického materiálu sa realizuje pri zadnej bráne areálu UNM, vstup je od Bottovej ulice od železničnej trate. UNM má na tento účel postavený modrý odberový stan, ku ktorému aktuálne pribudol aj vojenský, ktorý slúži druhému odberovému tímu," uviedla Martina Hrnčiarová z oddelenia nemocničnej hygieny UNM.

S usmerňovaním ľudí, ktorí prichádzajú na testovanie, pomáhajú zdravotníkom príslušníci ozbrojených síl a polície.

„Indikáciu na testy na ochorenie COVID–19 vydáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Martine. Na odber biologického materiálu je možné sa objednať telefonicky na číslach 0902 740 766, 0910 770 754, 0910 185 754 alebo elektronicky cez stránky http://www.ruvzmartin.sk, https://korona.gov.sk," doplnila Marčeková.

„Samoplatcovia sa na testovanie musia objednať prostredníctvom call centier súkromných laboratórií. O výsledkoch sú testovaní ľudia informovaní prostredníctvom SMS správy najneskôr do 48 hodín od testu," vysvetlila Hrnčiarová.

Hygienici upozorňujú, aby ľudia striktne dodržiavali čas, na ktorí sú objednaní. „Nie je potrebné prísť na test v predstihu. Pred samotným odberom si treba pripraviť SMS s COVID pass číslom. Na testovanie je potrebné prísť individuálnou dopravou, v tomto prípade sa určite vyhnúť cestovaniu hromadnými prostriedkami. Zároveň žiadame o trpezlivosť a porozumenie, nakoľko parkovacie miesta pri zadnej bráne nemocnice sú obmedzené," dodala Marčeková.