Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Martine je hospitalizovaných 98 pacientov s ochorením COVID-19

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Vo vakcinačnom centre Univerzitnej nemocnici Martin podali celkovo takmer 15 000 očkovacích dávok.

Martin 23. marca (TASR) – V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) je hospitalizovaných 98 pacientov s ochorením COVID-19, z nich je 89 z okresov Martin a Turčianske Teplice. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 20 pacientov, na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží 11 pacientov. TASR o tom informovala Zuzana Marčeková z oddelenia marketingovej komunikácie UNM.

Doplnila, že situácia v UNM sa zásadne nezmenila. "Tlak na nemocnice na severe Slovenska pretrváva. V posledných dňoch pociťujeme menší nápor na štandardné lôžka, počet hospitalizovaných pacientov sa drží pod 100. Intenzívne lôžka sú však aj naďalej maximálne vyťažené. Ich kapacitu sme najnovšie navýšili čiastočnou reprofilizáciou Kliniky detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny. Celkovo máme reprofilizovaných 168 lôžok, z toho je 20 s pripojením na umelú pľúcnu ventiláciu a jedno lôžko s pripojením na ECMO - prístroj, ktorý zabezpečuje mimotelové okysličenie krvi," uviedla Marčeková.

Nemocnica má podľa nej aktuálne v karanténe 15 zamestnancov a ochorenie COVID-19 k dnešnému dňu prekonalo už 700 zamestnancov. "Výpadok personálu sme zaznamenali aj z dôvodu čerpania OČR pre zatvorené školské zariadenia," dodala.

Vo vakcinačnom centre UNM podali celkovo takmer 15 000 očkovacích dávok. "Aktuálne očkujeme prioritne prvou očkovacou dávkou. Ďalšie väčšie preočkovanie druhou dávkou je naplánované začiatkom apríla. Vakcíny sú dopĺňané na týždennej báze. Denná kapacita vakcinačného centra UNM je 350 ľudí. Vakcinačné centrum UNM očkuje podľa aktuálnych kritérií, nastavených Ministerstvom zdravotníctva SR, občanov nad 70 rokov vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech," dodala Marčeková.