Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V nemocnici v Martine reprofilizovali ďalšie lôžka

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Aktuálne je pre pacientov s ochorením COVID-19 vyhradená klinika infektológie a cestovnej medicíny, klinika pneumológie a ftizeológie a ortopedické oddelenie.

Martin 29. októbra (TASR) – V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) reprofilizovali v piatok v súvislosti s nepriaznivým vývojom epidemiologickej situácie v Žilinskom kraji ďalšie lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19. Podľa hovorkyne nemocnice Kataríny Kapustovej bolo v UNM hospitalizovaných 62 pacientov s ochorením COVID-19, z nich 49 z okresu Martin.

Doplnila, že na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží osem pacientov a na lôžkach s pripojením na umelú pľúcnu ventiláciu šesť pacientov. "Zo všetkých hospitalizovaných pacientov je plne zaočkovaných 21," uviedla Kapustová.

Aktuálne je pre pacientov s ochorením COVID-19 vyhradená klinika infektológie a cestovnej medicíny, klinika pneumológie a ftizeológie a ortopedické oddelenie s celkovou kapacitou 73 lôžok s centrálnym kyslíkom. "Pacienti so závažným priebehom ochorenia, ktorý si vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu, sú hospitalizovaní na reprofilizovaných anestéziologických lôžkach v priestoroch novej neurologickej JIS. Klinika detí a dorastu má reprofilizované štyri lôžka pre detských pacientov s ochorením COVID-19 a desať lôžok pre deti s podozrením na ochorenie COVID-19," dodala hovorkyňa nemocnice.

Upozornila, že dochádza k redukcii rozsahu plánovanej zdravotnej starostlivosti. "S prioritným zameraním na poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, zdravotnej starostlivosti onkologickým pacientom, ako aj zriedkavých dlhodobo plánovaných výkonov spojených s krátkou hospitalizáciou. Zabezpečená bude aj zdravotná starostlivosť pacientom, ktorým by dlhší odklad mohol spôsobiť zhoršenie zdravotného stavu. Nemocnica naďalej poskytuje zdravotnú starostlivosť špecifickej skupine pacientov, ktorých hospitalizácia minimálne vyťažuje kapacity nemocnice a poskytuje sa v rámci Žilinského kraja len v UNM," vysvetlila Kapustová.

"Na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Martine a vzhľadom na vzostup akútnych respiračných ochorení a ochorení COVID-19 v okrese Martin platí zákaz návštev na všetkých lôžkových častiach kliník a oddelení UNM. V individuálnych prípadoch, za okolností hodných zreteľa, môže výnimku udeliť vedúci pracovník, respektíve službukonajúci lekár," uzavrela hovorkyňa nemocnice.