Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

MAS Zlatá cesta:V roku 2021 a 2022 sme pomohli obciam pri 6 projektoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako pre TASR uviedla manažérka MAS Zlatá cesta, zrealizoval sa projekt vytvorenia priestoru na poskytovanie sociálnych služieb v Hontianskych Tesároch či prístavba Senior parku v Prenčove.

Prenčov 5. decembra (TASR) - Celkom šesť projektov v oblasti verejných služieb a infraštruktúry sa v rokoch 2021 a 2022 podarilo zrealizovať s podporou MAS Zlatá cesta v piatich obciach a jednej organizácii v okresoch Banská Štiavnica a Krupina. Dotácia na projekty pritom dosiahla viac ako 215.000 eur.

Ako pre TASR uviedla manažérka MAS Zlatá cesta Janka Bačíková, zrealizoval sa projekt vytvorenia priestoru na poskytovanie sociálnych služieb v Hontianskych Tesároch, prístavba Senior parku v Prenčove, vytvorenie komunitného centra v Banskej Belej, rekonštrukcia domu na komunitné centrum v Močiari, komunitné centrum v Ladzanoch a prispelo sa aj na nové materiálno-technické vybavenie v zariadení pre seniorov Domova Život v Banskej Štiavnici.

Obce a organizácia žiadali o finančné prostriedky na svoje projekty v rámci IROP a Špecifického cieľa 5.1.2 Zlepšenie udržateľných vzťahov medzi vidieckymi rozvojovými centrami a ich zázemím vo verejných službách a vo verejných infraštruktúrach. "Sme radi, že po zdĺhavom schvaľovaní sú už dnes všetky projekty preplatené," pripomenula Bačíková.

Podľa nej sú stále najväčším problémom pri implementácii práve neúmerne dlhé doby vyhodnocovania projektov. "Len medzi vydaním rozhodnutia a podpisom zmluvy často uplynie šesť mesiacov a ďalších 12 až 13 mesiacov po podpise zmluvy o pridelení nenávratného finančného príspevku trvá kontrola verejného obstarávania," konštatovala. "Pri takejto neprimeranej byrokracii sa môže stať, že to užívateľov odradí žiadať finančné prostriedky z EÚ," dodala.