Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Materská škola v miestnej časti Nižná Šebastová si na priestory počká

Primátor Prešova Pavel Hagyari. Foto: TASR/Milan Kapusta

Rekonštrukčné práce na bývalom kultúrnom stredisku budú trvať dlhšie.

Prešov 22. októbra (TASR) – Termín ukončenia rekonštrukcie priestorov v bývalom kultúrnom stredisku v prešovskej miestnej časti Nižná Šebastová, kde mali vzniknúť triedy pre materskú školu, sa posunie.

Hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že radnica odstúpi od zmluvy o dielo, ktorú uzavrela s dodávateľskou firmou RESTAV SK, s.r.o., so sídlom v Žiline, na základe výsledkov verejného obstarávania.

"Osobne som na stavbe bol a túto stavbu navštívil aj znalec z oblasti stavebníctva, ktorý konštatoval, že pri dodržaní všetkých technologických postupov, nie je možné opravu a rekonštrukciu MŠ na Haburskej ul. do konca decembra tohto roku dokončiť tak, aby splnila všetky normy," konštatoval primátor Pavel Hagyari.

Dodal, že mesto bude hľadať rýchle náhradné riešenie, aby sa táto stavba čo najskôr ukončila. Zároveň pripomenul, že radnica zváži aj ďalšie právne kroky, nakoľko mestu vznikne omeškaním stavby škoda.

Ilustračná foto.
Foto: TASR/František Iván
MŠ bola niekoľko rokov v prenajatých priestoroch tamojšej miestnej fary. Tie však kapacitne nepostačovali a miestnosti neboli vyhovujúce. Rodičia na problém upozorňovali niekoľko rokov. Problém sa však začal riešiť, až keď sa skončila nájomná zmluva. Správca farnosti ju predĺžil pod podmienkou, že mesto začne urýchlene riešiť nové priestory.

Radnica, ale aj samotní poslanci, po urgenciách zo strany rodičov predkladali na zastupiteľstvo niekoľko riešení tohto problému. Nakoniec sa zhodli na prestavbe podlažia bývalého kultúrneho strediska. To malo byť pre škôlku pripravené koncom tohto roka.

V súčasnosti tá istá firma realizuje aj rekonštrukciu budovy MŠ na Jurkovičovej ulici. Primátor v priebehu tohto týždňa plánuje preveriť stav stavebných prác aj na tomto objekte.

Hagyari v tejto súvislosti poukázal na medzery v zákone o verejnom obstarávaní, ktorý je, podľa neho, nevyhovujúci a treba ho zmeniť.

"Pevne verím, že dôjde k urýchlenej novele tohto zákona, aby sme v reálnej praxi, neboli vystavovaní tlakom, čo najnižšej cene a k tomu zodpovedajúcej nekvality a nedodržanie termínov," tvrdí primátor.

Reakcia firmy Restav

Konateľ spoločnosti RESTAV SK Pavol Jakuš v reakcii na rozhodnutie mesta uvádza, že dodnes nedostali žiadnu výpoveď zo Zmluvy o dielo na stavbu MŠ Haburská, ani žiaden podnet od investora. "V prípade, že dôjde k výpovedi zo zmluvy, budeme si nárokovať ušlý zisk a vynaložené náklady súdnou cestou, pretože termín ukončenia stavby je 29. december 2012. Vzhľadom na chyby v projektovej dokumentácii, ktoré sa v tomto prípade vyskytujú, je bežné, že termín dokončenia mešká," uvádza konateľ. Dodal, že práce na stavbe sa v blízkej dobe zintenzívnia. Firma podľa neho robí všetko preto, aby bol termín dodania prác splnený a zatiaľ nevidí dôvod na vypovedanie zmluvy

V súvislosti s projektom rekonštrukcie budovy MŠ na Jurkovičovej ul. Jakuš zdôraznil, že práce na tomto objekte majú byť ukončené do 13. septembra 2013 a zatiaľ nič nebráni splneniu termínu. Doplnil, že v blízkej dobe dôjde k výrobe a výmene okien na danom objekte po častiach. Konateľ tvrdí, že práce na obidvoch stavbách prebiehajú v zmysle platných zmlúv o dielo.