Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Matica si na oslavách vo Zvolene pripomenie svojich členov v odboji

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo štvrtok sa o 8.00 h uskutoční Cyklojazda SNP, ktorou sa matičiari pripoja k ústredným oslavám v Banskej Bystrici. Štart cyklojazdy je od Pamätníka SNP (Valaška) vo Zvolene.

Zvolen 28. augusta (TASR) - Účasť a úlohu členov Matice slovenskej (MS), ktorí sa zapojili do odboja proti nemeckému nacizmu, má pripomenúť kultúrno-spoločenské podujatie, ktoré sa začne v stredu na Námestí SNP vo Zvolene a skončí sa vo štvrtok (29. 8.) Cyklojazdou SNP.

Ako TASR informovala hovorkyňa MS Veronika Matušková, matica sa predstaví pri Pamätníku SNP (Valaška) v rámci podujatia Okresného úradu Zvolen, ktoré sa začne o 10.00 h. "Ochotníci Mladej Matice predstavia divadelnú rekonštrukciu prísahy povstaleckej brigády s názvom Za slobodu Slovanov. Matičiari tiež položia veniec k sochám generálov Rudolfa Viesta a Jána Goliana," priblížila.

V stredu o 17.00 h si v Parku Štefana Višňovského vo Zvolene môže verejnosť pozrieť dramatizáciu povstaleckých udalostí a bojov a vypočuť dobové pochodové a vojenské piesne. Padlým matičiarom v Slovenskom národnom povstaní (SNP) bude venovaná dramatizácia s názvom Vrátim sa živý!

"Aktívna účasť matičiarov v SNP je málo známa, čo však chceme zmeniť. V roku 1944 časť významných funkcionárov, ale aj radových pracovníkov a členov Matice slovenskej odišla na autách tlačiarne Neografia do povstaleckých bojov. Medzi nimi boli Ján Bodenek, Július Barč-Ivan, Alexander Hirner, Anton Augustín Baník, funkcionári MS Ján Marták či Ján Štefánik – synovec generála Milana Rastislava Štefánika. Nezabúdajme ani na Evu Kristínovú, ktorá sa ako 16-ročná zúčastnila na ťažkých bojoch na strednom Slovensku,“ povedal pre TASR predseda MS Marián Gešper.

Vo štvrtok sa o 8.00 h uskutoční Cyklojazda SNP, ktorou sa matičiari pripoja k ústredným oslavám v Banskej Bystrici. Štart cyklojazdy je od Pamätníka SNP (Valaška) vo Zvolene.

MS sa do podujatia pri príležitosti 75. výročia SNP zapojila spolu so Slovenským zväzom protifašistického bojovníkov, Okresným úradom Zvolen, mestom Zvolen a Úniou vojnových veteránov SR.