Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Matky s deťmi protestovali proti rušeniu sociálnych zariadení

Asociácia prijímateľov sociálnych služieb v SR zorganizovala 22. októbra 2012 pred magistrátom mesta Košice a v jeho zasadačke protestné zhromaždenie proti rušeniu Zariadenia núdzového bývania na Adlerovej ul. v Košiciach a Domova sociálnych služieb AMALIA na Košickej ul. 2 v Rožňave. Foto: TASR/František Iván

Súčasťou plánovaných zmien je aj zrušenie rožňavského DSS Amalia a jeho začlenenie do DSS v meste s názvom Jasanima.

Košice 22. októbra (TASR) - Proti rušeniu Zariadenia núdzového bývania v Košiciach a rožňavského Domova sociálnych služieb (DSS) Amalia dnes pred rokovaním zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) protestovala Asociácia prijímateľov sociálnych služieb v SR (APSSSR).

Foto: TASR/František Iván
Pred budovou košického magistrátu, kde krajskí poslanci dnes rokujú, prišlo ráno zhruba 70 demonštrantov - matky s deťmi z košického zariadenia a rodičia so zdravotne postihnutými deťmi z Rožňavy. Niesli pritom transparenty s nápismi ako "Šetrenie cestou rušenia kvalitných a aktívnych rodinných zariadení je neľudské", "Náš domov - váš zisk?", "Stop rušeniu sociálnych zariadení" či "Rušenie núdzového bývania = osamelé matky s deťmi na ulici".

Zastupiteľstvo dnes rozhoduje o zmenách v sieti sociálnych služieb v kraji s cieľom "efektívneho využívania finančných prostriedkov vynakladaných na zabezpečenie sociálnych služieb z rozpočtu KSK za podmienky zvyšovania, resp. zachovania kvality poskytovaných sociálnych služieb". V jej rámci je aj zrušenie Zariadenia núdzového bývania na košickej Adlerovej ulici, miesta pre klientov z neho majú vytvoriť neverejný poskytovatelia.

"Máme obavy, že keď to zrušia, nebudeme mať, kam ísť. Sú tam matky aj detičky, ktoré boli týrané," uviedla Monika Lapošová, ktorá býva v zariadení s tromi deťmi.

Súčasťou plánovaných zmien je aj zrušenie rožňavského DSS Amalia a jeho začlenenie do DSS v meste s názvom Jasanima. "Týka sa to 25 mentálne postihnutých občanov mesta Rožňava. Keď to zrušia cez Jasanimo, tak to bude to veľký zásah do života našich detí, pretože Amalia je situovaná v rodinnom dome, Jasanima v areáli nemocnice. Nie je to efektívne a nie je to zdravé pre naše deti," povedala Erika Vanyová, matka syna s downovým syndrómom - klienta DSS Amalia.