Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Rezort dopravy že chce zrekonštruovať fiľakovskú železničnú stanicu

Na snímke železničná stanica vo Fiľakove 28. apríla 2022. Foto: TASR - Lukáš Mužla

MDV tiež potvrdilo záujem o urýchlené dokončenie procesu modernizácie trate Fiľakovo – Holiša, vďaka čomu by mohli rýchliky opäť zastavovať na fiľakovskej hlavnej stanici.

Fiľakovo 31. mája (TASR) – Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR mestu Fiľakovo v odpovedi na odovzdanú petíciu potvrdilo zámer rekonštruovať malú železničnú stanicu, ktorá bude v najbližšom období namiesto hlavnej stanice nástupnou a výstupnou stanicou pre rýchliky. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor mesta Attila Agócs.

Rezort dopravy v odpovedi na petíciu uviedol, že Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v súčasnosti pripravujú technické podklady k revitalizácii priestoru stanice Fiľakovo zastávka spolu s vyčíslením nákladov. MDV tiež potvrdilo záujem o urýchlené dokončenie procesu modernizácie trate Fiľakovo – Holiša, vďaka čomu by mohli rýchliky opäť zastavovať na fiľakovskej hlavnej stanici. Zachované podľa rezortu dopravy ostane aj rušňové depo na hlavnej stanici.

O vylúčení hlavnej stanice vo Fiľakove z rýchlikovej dopravy rokovala samospráva so zástupcami MDV a železníc koncom apríla, záruky dohodnutých prísľubov mesto od rezortu dopravy žiadalo písomne v liste odoslanom spoločne s výsledkami petície. Rekonštrukcia malej železničnej stanice je podľa mesta potrebná, pretože nie je pripravená na nápor cestujúcich, nemá vlastné parkovacie miesta a nedisponuje pokladnicou ani toaletami.

Petíciu za zachovanie hlavnej železničnej stanice spustilo mesto Fiľakovo v reakcii na návrh cestovného poriadku pre vlakovú dopravu, ktorý od decembra 2022 nepočíta s hlavnou železničnou stanicou vo Fiľakove ako s nástupnou a výstupnou stanicou pre rýchliky. Petíciu vrátane elektronických podpisov podpísalo viac ako 4000 ľudí.