Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Medzinárodný deň Rómov pripomenie pestrý kultúrny program v Martine

Múzeum kultúry Rómov na Slovensku je pracoviskom s celoslovenskou pôsobnosťou. Začalo sa formovať na pôde niekdajšieho Etnografického múzea v Martine.

Martin 9. apríla (TASR) – Múzeum kultúry Rómov na Slovensku bude v stredu 11. apríla vo svojich stálych priestoroch v Martine dejiskom podujatia pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov. Pripomínajú si ho na počesť celosvetového kongresu, ktorý sa uskutočnil od 8. do 12. apríla 1971 v Orpingtone pri Londýne. Jeho účastníci vtedy založili prvú medzinárodnú rómsku organizáciu a prijali zásadné rozhodnutia.

Medzi najdôležitejšie patrilo prihlásenie sa k pravlasti Indii, ustanovenie oficiálnej hymny, vlajky a sformulovanie žiadosti medzinárodným organizáciám na rešpektovanie etnického označenia Róm, Rómovia. „8. apríl uznali za sviatok Rómov na štvrtom kongrese Medzinárodnej rómskej únie vo Varšave v roku 1990, “ spresnila pre TASR Adriana Daneková, odborná pracovníčka Slovenského národného múzea.

„Tradície, šikovnosť a spôsob života robia Rómov výnimočnými. Všetkým záujemcom ponúkame pestrú možnosť nahliadnutia do ich jedinečnej kultúry. Tanečné, divadelné a muzikantské umenie predstavia súbory Keliben andro jilo – Tanec v srdci a Mirikle – Koráliky. Pre návštevníkov sme pripravili aj premietanie dokumentu a otvorenie výstavy pod názvom Galéria rómskych osobností. Deti sa budú hrať a súťažiť,“ pokračovala Daneková.

Zároveň zdôraznila, že mnohí mimoriadne umelecky nadaní Rómovia sa zapísali nielen do histórie svojho spoločenstva, ale aj do kultúrnych dejín Slovenska a často ho reprezentovali ďaleko za hranicami. „Aj keď ich doménou bola najmä hudba, spomínaná výstava predstavuje aj významných spisovateľov Elenu Lackovú, Jána Berkyho-Ľuboreckého, výtvarníkov Violu Petrášovú-Stojkovú a Jaroslava Cicka, prvého lekára rómskeho pôvodu Jána Cibuľu či účastníka Slovenského národného povstania Antona Facunu, ktorého hrdinstvo ocenila i vláda USA,“ skonštatovala.

„Nezabudli sme ani na Cinka Pannu či Jána Berkyho-Mrenicu. Múzeum kultúry Rómov na Slovensku je pracoviskom s celoslovenskou pôsobnosťou. Začalo sa formovať na pôde niekdajšieho Etnografického múzea v Martine ako Dokumentačné centrum kultúry Rómov na Slovensku v roku 2002. Na svojbytné múzeum sa pretransformovalo o dva roky neskôr. Kladieme dôraz na akvizičnú, výskumnú, dokumentačnú, metodicko-odbornú, kultúrno-výchovnú činnosť a prezentáciu histórie, kultúry a špecifík rómskeho etnika,“ dodala Daneková.